top of page

Albumbespreking | Peaky Blinders, Various Artists


Peaky Blinders, een Britse tv-serie over misdaad tijdens de nasleep van de 1ste Wereldoorlog in Engeland. De tv-serie staat bekend om zijn donkere en dramatische soundtrack. Tommy Shelby de bendeleider van de Shelby-misdaadclan lijdt aan een vorm van post traumatisch stress syndroom. Dit na gevechten in de oorlog en door diverse martelingen. De muziek maakt dat je dit als het ware met het hoofdpersonage kan meevoelen. Serie 5 is reeds uit en kan men bekijken via Netflix.

Het openingsnummer van de serie is van Nick Cave. Verder is er muziek van P.J. Harvey,The White Stripes, Laura Marling, Arctic Monkeys, Royal Blood, Radiohead, Black Sabbath, David Bowie en vele anderen.

Voor wie het wat donker en dramatisch mag zijn is er een ruime keuze van artiesten.

Het enige wat na verloop van tijd licht stoort zijn de gesproken fragmenten uit de serie. Al zal dit de fans van de serie niet storen, de pure muziekliefhebber heeft dan weer het geluk dat deze niet lang duren.

We starten het album met een korte dialoog om er dan meteen in te vliegen met de titelsong: Red Right Hand. Nick Cave And The Bad Seeds zetten met dit nummer meteen de toon. De donkere klanken vliegen meteen om je oren.

St. James Infirmary Blues is eigenlijk een Engels volkslied uit de 18de eeuw. De tekst gaat over een soldaat/zeeman die net uit de ziekenboeg komt, waar hij het levenloze lichaam van zijn vriendin heeft bezocht. De White Stripes brengen dit volkslied op overtuigende wijze.

Love Is Blindness van Jack White zorgt voor een wat hardere noot op dit album, terwijl hij op dramatische wijze zingt over de liefde.

Een tweede nummer van P.J. Harvey op dit album is Red Right Hand, inderdaad dezelfde als de titelsong van Nick Cave. Maar een prachtig voorbeeld van hoe elke artiest zijn gevoelens net iets anders legt in een lied.

Royal Blood laat het lekker knallen met Come On Over, minder drama, meer rock.

Zoals Radiohead (Pyramid Song) het zingt: "There was was nothing to fear, nothing to doubt," zo is Thomas Shelby in de serie inderdaad van niets bang. En zorgen, dat laat hij over aan anderen.

Een klassieker van Black Sabbath heeft niet veel uitleg nodig, want zowel zingen als de mondharmonica bespelen zijn Ozzy Osbourne’s troeven in The Wizard.

Als laatste op cd twee kunnen we bijna zeven minuten genieten van Ballad Of A Thin Man. Het origineel was van Bob Dylan, maar Richard Hawley brengt het op overtuigende wijze.

Een leuk weetje is dat er in Den Haag een Peaky Blinders bar is geopend. De pub heeft twee gedeeltes. In het ene deel kan je cocktails drinken en whisky. Terwijl je in het andere deel kan genieten van klassieke gerechten zoals pork ribbs of fish hand chips. Ook aan de vegetariërs werd gedacht. Shelby Public House kan je vinden in de Papestraat.

So, crack open a bottle of Shelby’s Gin, unbutton your waistcoat, relax and sit back to enjoy the music!

BY ORDER OF THE PEAKY BLINDERS!!

Score: 83/100

Info

Release datum: 21 November 2019

Label: Universal Music

Uitgaven: 2CD/Digital/3LP

Singles

Tracklist

CD1 1. Tommy: 'It’s Not A Good Idea…' 2. Nick Cave And The Bad Seeds - Red Right Hand 3. The White Stripes - St James Infirmary Blues 4. Truce - From 'Peaky Blinders' Original Soundtrack / Series 1 (Score) 5. Tommy: 'Right I Have Bought You Hear Today…' 6. Dan Auerbach - The Prowl 7. Polly: 'There’s Only One Thing…' 8. Jack White - Love Is Blindness 9. PJ Harvey - To Bring You My Love 10. Alfie: 'I’ve Heard Very Bad, Bad, Bad Things…' 11. Black Rebel Motorcycle - River Styx 12. Post Irish Meeting - From 'Peaky Blinders' Original Soundtrack / Series 2 (Score) 13. PJ Harvey - Red Right Hand 14. Laura Marling - What He Wrote 15. Arthur: 'Do You Wanna Tell ‘Em…' 16. Royal Blood - Come On Over 17. Arctic Monkeys - Do I Wanna Know? 18. Tommy: 'I Love You…' 19. Nick Cave And The Bad Seeds - Breathless 20. Radiohead - You And Whose Army? 21. Polly: 'A Woman Of Substance…' 22. PJ Harvey - This Is Love 23. Sons - From 'Peaky Blinders' Original Soundtrack / Series 3 (Score) 24. Tommy: 'You Can Change What You Do…' 25. Queens Of The Stone Age - Burn The Witch 26. The Last Shadow Puppets - Bad Habits 27. David Bowie - Lazarus CD2 1. Tommy: 'Sex, Freedom, Whiskey Sours…' 2. Savages - Adore 3. Nick Cave And The Bad Seeds - The Mercy Seat (Live From KCRW) 4. Rachel Unthank & The Winterset - I Wish 5. Ballad Of Polly Gray - From 'Peaky Blinders' Original Soundtrack / Series 4 (Score) 6. Tommy: 'I’m Not A Traitor To My Class…' 7. Frank Carter And The Rattlesnakes - Devil Inside Me 8. Foals - Snake Oil 9. Polly: 'It's In Our Gypsy Blood…' 10. Radiohead - Pyramid Song 11. Laura Marling - A Hard Rain’s A-Gonna Fall 12. Ada: 'So, Tommy Shelby, MP…' 13. Black Sabbath - The Wizard 14. Anna Calvi - Papi Pacify 15. Joy Division - Atmosphere 16. Tommy: 'You Need To Understand…' 17. Anna Calvi - You’re Not God 18. Arthur: 'There’s A Bentley Outside…' 19. Jehnny Beth - I'm The Man 20. Idles - Never Fight A Man With A Perm 21. Tommy: 'I Will Continue…' 22. Richard Hawley - Ballad Of A Thin Man

bottom of page