top of page

Albumbespreking | Joe Henry, The Gospel According To Water


Joseph Lee Henry, geboren op 2 december 1960 in Charlotte (NC) is een Amerikaanse singer-songwriter, gitarist en producer. Zijn eerste album Talk of Heaven kwam uit in 1986. Inmiddels heeft Joe een enorme staat van dienst opgebouwd en zijn we toe aan zijn 15de soloalbum.

Dit album werd opgenomen in twee dagen. Alle liedjes behalve twee zijn geschreven tussen Valentijn en vaderdag. Alle ideeën ontsproten uit recente gebeurtenissen in het leven van de zanger. Zoals zijn kanker diagnose, maar ook de positieve gebeurtenissen in Joe’s leven komen naar voor in dit intieme album.

Joe Henry (lead singer, acoustic and electric guitar) wordt hier soms bijgestaan door Levon Henry (tenorsax and Bd flat clarinet), John Smith (acoustic guitar), Patrick Warren (piano and additional keys). The Birds of Chicago dragen bij in de harmonieën van twee liedjes.

Het album gaat van start met Famine Walk, een intiem nummer over zijn tijd in Ierland. Hier staat het onder ogen zien van het heden en het omgaan met het dagdagelijkse centraal.

In de titelsong van het album wordt gezongen over hoe de golven in het water, de kracht zijn van het leven waarin alles voortdurend in beweging is.

In Mule speelt zijn zoon Levon klarinet, terwijl je de donkere pijn van Joe’s stem hoort weerklinken in een donkere nacht.

Ook de klarinet zet de somberheid van het nummer In Time For Tomorrow extra in de verf. The Birds of Chicago zorgen dan weer met hun zang voor een sprankeltje hoop. Joe wil met dit nummer duidelijk maken dat we ons teveel focussen op morgen en vergeten te genieten van wat de dag ons brengt.

In The Facts Of Love kunnen we opnieuw volop genieten van de samenzang van The Birds of Chicago en Joe Henry.

Een mooi melancholisch sax en klarinet geluid wacht ons op in Gates Of A Prayer Cemetry om dan met een zachte pianotoets af te sluiten.

De zanger verteld ons zelf dat de liedjes ontstaan zijn uit de donkere momenten in zijn leven maar benadrukt dat geen enkel liedje puur “Dark” is.

Het is geen album waar je onmiddellijk wild van bent, maar hoe meer je naar The Gospel According To Water luistert, des te meer leer je het appreciëren.

Voor dit album vond ik de quote van niemand minder dan Paus Benedict XVI toepasselijk.

"We pray that the Lord may help us to produce his light in ourselves, even in dark days, so that we might be light for others, illuminating the world and life in this world."

Score: 77/100

Info

Release datum: 15 November 2019

Label: earMUSIC

Uitgaven: CD/Digital/2xLP

Singles

Tracklist

Famine Walk

The Gospel According To Water

Mule

Orson Welles

Green Of The Afternoon

In Time For Tomorrow (Funeral For Sorrow)

The Fact Of Love

Book Of Common Prayer

Bloom

Gates Of Prayer Cemetery #2

Salt And Sugar

General Tzu Names The Planets For His Children

Choir Boy

bottom of page