top of page

Albumbespreking | Blind Guardian-Twillight Orchestra, Legacy Of The Dark Lands


Eerst even een kleine waarschuwing, Legacy of the Dark Lands is geen nieuw album van Blind Guardian! Neen, het betreft een ambitieus en prestigieus project waarbij alle leden van Blind Guardian betrokken zijn, zanger Hansi Kursch en gitaritst André Olbrich op kop. En de heren hebben wel ruim hun tijd genomen om met dit project naar buiten te komen.

De eerste ideeën voor BGTO ontstonden immers al toen Blind Guardian bezig was aan de opnames van hun Nightfall In Middle-Earth album (1998). Kursch en Olbrich kregen toen het idee om een fantasyverhaal uit te werken tot een symfonische orkestratie. De heren hun fascinatie met de wereld van Tolkien is bij iedere BG fan meer dan gekend uiteraard. Omwille van de auteursrechten (die in handen zijn van regisseur Peter Jackson) konden ze voor hun werk jammer genoeg niet opteren voor de figuren en verhaallijnen uit de Lord of the Rings saga. Maar dat is achteraf bekeken misschien toch een goed iets gebleken, wie zit er immers op de zoveelste LOTR remake te wachten.

Een andere favoriete fantasy auteur van Kursch is Marcus Heitz. Ze namen contact met hem op en hij bleek ook een grote BG fan te zijn. Samen werkten ze vervolgens een geheel eigen en apart verhaal uit.

Maar ik heb u nu lang genoeg lastig gevallen met heel die voorgeschiedenis, het wordt hoog tijd dat we ons gaan focussen op de muziek van Legacy of the Dark Lands. U heeft wellicht al een licht donkerbruin vermoeden dat we hier eerder te maken hebben met klassieke muziek, of filmische muziek zo u wilt. Het klinkt ook als Power Metal maar dan zonder gitaar, bas of drums. In feite is het enige Blind Guardian lid dat we daadwerkelijk horen op dit album zanger Hansi Kursch. En klinkt dit dan goed? Ja natuurlijk, meer zelfs, het klinkt fantastisch! Muzikaal gezien zit het vol met koren, bombastische koren, dramatische vocalen en zo veel meer. De muziek werd bijna volledig geschreven door Olbrich, die zelf absoluut niet klassiek geschoold dus en alles dus volledig vanuit z’n buikgevoel schreef en het dan liet overzetten op partituur door Matthias Ulmer. Ik vermoed dat de orkestleden zich menigmaal achter de oren moeten hebben gekrabd wanneer ze zagen wat ze moesten spelen.

Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de Dertigjarige Oorlog (1618 – 1648) en bevat daarbij ook nog al die leuke elementen die van een verhaal een heus fantasy verhaal maken. Denk daarbij aan een ongewilde held, een schurk die het mensdom ten onder wilt laten gaan, een schoone deerne, een aantal fantasiefiguren en een beslissende slag. Een verteller houdt je tussen de nummers door op de hoogte van de loop van het verhaal maar voor wie dat storend vindt bestaat er ook de mogelijkheid om die stukjes over te slaan.

En wat dan gezegd over de prestaties die Kursch hier neerzet. Uiteraard weet iedereen die iet of wat met metal bezig is dat deze mens een geweldige zanger is. En we wisten van zijn gastbijdragen aan de projecten van Ayreon en Avantasia dat hij ook uitstekende dingen kan doen in een rockopera maar wat ik hem op dit album hoor doen is toch nog een paar niveautjes hoger. Hier zet hij op schitterende wijze de verschillende personages neer en zingt vaak op manieren die we van hem totaal nog niet gewoon zijn.

Nuclear Blast toont met de release van dit album toch ook nog maar weer eens aan dat ze een label zijn dat zich achter hun bands schaart en hen de mogelijkheid geeft om zich volledig te ontwikkelen als artiesten. Want met deze release steken ze zeker en vast hun nek uit. Dit is absoluut geen metal en zal dus zeker niet door elke metalfan geapprecieerd kunnen worden. Tegelijkertijd zal het ook moeilijk worden om mensen die dit ongetwijfeld ook goed zouden kunnen vinden te bereiken, omwille van die verbondenheid met metal. Hierdoor zou Legacy of the Dark Lands wel eens tussen wal en schip kunnen eindigen. Uiteraard hopen wij dat dit niet gaat gebeuren want dat zou vreselijk zonde zijn.

Score: 90/100

Info

Release datum: 8 November 2019

Label: Nuclear Blast

Producer (orchestra) : Carsten Heusmann (R.I.P. 2015) + Matthias Ulmer

Uitgaven: CD/LP/Digital

Website

Singles

War Feeds War

Point of No Return

Tracklist

1618 Ouverture

The Gathering

War Feeds War

Comets and Prophecies

Dark Cloud’s Rising

The Ritual

In the Underworld

A Secret Society

The Great Ordeal

Bez

In The Red Dwarf’s Tower

Into The Battle

Treason

Between The Realms

Point of No Return

The White Horseman

Nephilim

Trial and Coronation

Harvester of Souls

Conquest Is Over

This Storm

The Great Assault

Beyond The Wall

A New Beginning

#albumreview #albumbespreking #nieuwealbums #nieuwereleases #newalbum #newrelease #janguisset #nieuwalbum #blindguardian #twillightorchestra #legacyofthedarklands #nuclearblast

bottom of page