top of page

Albumbespreking | Editors, Black Gold


Frankenstein, een nieuw nummer waarmee Editors deze zomer elk festival dat ze speelden afsloten, is zowaar de openingstrack van een Best Of... Bijna 15 jaar zijn Editors al bezig en dus is het misschien wel eens tijd voor een verzamelaar.

Papillon kan dan natuurlijk niet ontbreken, de klassieker bij uitstek, toch in België waar Editors nog iets groter zijn dan elders. Papillon is trouwens hun laatste single die in de Britse hitparades opdook. Munich is één van de oudste nummers en verscheen op hun debutalbum The Back Room, in mijn ogen nog steeds het beste album van de band. Toen reeds werd hen een grote toekomst voorspelt als de opvolgers van U2. Ondanks alle successen hebben ze toch nog niet die status bereikt.

Sugar toont direct het verschil in sound tussen het album The Weight Of Your Love en hun debuutplaat. Iets te gepolijst, ondanks misschien wel één van de beste basslijnen van de band en een subliem einde. Hallelujah komt uit hun laatste album, een album waar de band toch weer terug naar hun origine ging. Persoonlijk vind ik dit één van de beste tracks van de latere albums, de zachte strofes die afgewisseld worden met het bombastische, zwaar gesamplede refrein. En weer helemaal terug naar An End Has A Start van het gelijknamige tweede album, dat bijna hun debuutplaat kon evenaren. Tweede nieuwkomer Upside Down, een stevig en bijna stereotyp Editors song, dat heerlijk schommelt tussen rustig en energetisch. Maar het is wel duidelijk waarom Frankenstein en Black Gold eerder uitgebracht werden als singles. Van een nieuwe song naar Bullets uit het debuut van de band en dan hoor je toch hoe zowel de sound van de band als de stem van zanger Tom Smith geëvolueerd zijn. En toch, het rauwere van 15 jaar geleden brengt zoveel mooie herinneringen boven zoals hun eerste passage op Pukkelpop in het zog van Franz Ferdinand. Twee songs van In Dream zorgen voor een rustig intermezzo, maar spreken toch minder aan. Zelfs de inbreng van Slowdive zangeres Rachel Goswell kan Ocean Of Night niet uit het slop trekken. Tijd dan maar voor op papier hun grootste hit Smoker Outside The Hospital Doors van hun tweede album. De track is al even pakkend als de titel. A Ton Of Love kan al evenmin overtuigen en is een bewijs dat de band toch twee mindere albums op hun palmares heeft, want dit hoort niet direct thuis op mijn versie van een Best Of van Editors. Of het verlies van gitarist Chris Urbanowicz hier een grote rol in speelde zal altijd een vraag blijven. Magazine maakt wel weer veel goed, en is het zoveelste bewijs dat Editors zich met hun laatste album herpakt hebben. Via het heerlijk dansbare The Racing Rats komen we bij de laatste nieuwe song en titel track Back Gold. Een zeer atypische track voor de band die bij een eerste aanhoren pijn doet aan de oren maar al snel went al zou het toch eerder een schitterende track zijn voor een middelmatige Duitse of Zweedse elektroband. De jury is er nog niet helemaal uit of dit nummer binnen paar jaar nog relevant gaat zijn in de discographie van de band. Afsluiten doen ze met No Sound But The Wind, de rustige piano song uit het laatste album, een herwerkte versie van de soundtrack van Twilight Saga uit 2010.

Voor een Best Of album mis ik toch Blood en All Sparks en in mindere mate Push Your Head Towards The Sky. De keuzes lijken me eerder een evenwichtsoefening geweest te zijn om een mooie verdeling te zoeken uit alle albums, dan een Greatest Hits collectie. Bij de Deluxe uitvoering krijg je er trouwens nog 8 tracks bovenop uit de zogenaamde Distance: The Acoustic Sessions. Songs die aangekleed zijn met piano en strijkers, heerlijk naakt en fragiel. Als fervent aanhanger van de cello zijn deze nummers een mooie toevoeging. De aanwezigheid van bv. Blood maakt de afwezigheid van de song op de Best Of voor een groot stuk goed. Sommige van de akoestische versies zijn wel een eind verwijderd van het origineel, soms werkt dit schitterend andere keren is het toch even wennen. Oordeel zelf!

Score: 79/100

Info

Release datum: 25 oktober 2019 Label: Kitchenware / PIAS

Producer: oa Leo Abrahams, Flood en Editors Uitgaven: CD, 2CD, 2LP, Lim. Edition White Vinyl 2LP boxset, Download website Singles: Zowat elk nummer, bekijk hier hun YouTube kanaal

Tracklist:

1. Frankenstein 2. Papillon

3. Munich 4. Sugar

5. Hallelujah (So Low) 6. An End Has A Start 7. Upside Down 8. Bullets 9. Ocean Of Night 10. No Harm 11. Smokers Outside Hospital Doors 12.A Ton Of Love 13. Magazine 14. The Racing Rats 15. Black Gold 16. No Sound But The Wind

bottom of page