top of page

Albumbespreking | Matana Roberts, Coin Coin Chapter Four: Memphis


Mogelijk ben je nog niet gekend met Matana Roberts, de Afro-Amerikaanse experimentele jazz saxofoniste en clariniste die experimenteert met klanken, zang en spoken word. En toch is dit al deel vier van Coin Coin, een 12-delig gesamtkustwerk, dat nu dus voor één derde afgewerkt is. Terwijl het eerste deel (Gens de Couleur Libres) met een jazz orkest werd opgenomen en deel twee (Mississippi Moonchile) met een kleiner ensembles werd River Run Thee, deel drie, een solowerk. Voor Memphis greep Matana terug naar een kleine band die ze samenstelde in New York. Constellation icoon Sam Shalabi en drummer Ryan Sawyer (Thurston Moore, Massive Attack, TV On The Radio,…) en gitariste Hannah Marcus worden vergezeld van enkele gastmuzikanten.

Coin Coin is de naam die die Marie Thérèse Metoyer toevertrouwd kreeg. Coin Coin was één van de eerste slaven uit de 18e eeuw die haar vrijheid kon afkopen en een settlement opstartte voor vrije gekleurde mensen in de verenigde staten. Inspiratie voor dit album von Matana in de bossen waar ze graag vertoefd. Een verhaal dat ze van haar grootouders meekreeg. Een ver familielid van Matana, Lilly, ontsnapte en ging in de bossen leven nadat haar vader door de Ku Klux Klan vermoord werd en haar moeder verdween. Het bos was trouwen een scheidingstuk tussen het blanke en zwarte deel van de stad. Het bos staat ook symbool voor geborgenheid en vrijheid voor het meisje dat er maanden overleefde. “I’ve never been so frightened before, since mama told me to hide, those voices of those loud men getting ever more ferocious it seemed. And sometime later mama dashed in and told me to run” Roberts trekt traditionele Amerikaanse Jazz uiteen in aparte delen en creëert daarmee een visueel verhaal door gebruik te maken van veld opnames en spoken word waarbij ze vaak uitgaat van een centraal thema, waarbij één zin de rode draad vormt tussen de verschillende nummer. “I am a child of the wind, even daddy used to say so, we would race and I would always win. And he’d say run baby run, run like the wind, memory is a most unusual thing.“ Memory is a most unusual thing, en toch zijn net de verhalen die ze zich herinnert van haar grootouders die Matana gebruikt in het hele Coin Coin project.

Zeker niet voor iedereen weggelegd, maar zowel de geschiedenis die dit album behandeld als de experimentele muziek zijn zeker een poging waard.

Score: 73/100 Release Datum: 18 oktober 2019 Label: Constellation Records Producer: Matana Roberts Uitgaven: Download, CD, Vinyl website

Singles:

Her Mighty Waters Run

Wild Fire Bare

Raise Yourself Up

Tracklist:

1. jewels of the sky: inscription

2. as far as eyes can see

3. trail of the smiling sphinx

4. piddling 5. shoes of gold 6. wild fire bare 7. fit to be tied 8. her mighty waters run

9. all things beautiful 10. in the fold 11. raise yourself up 12. backbone once more 13. how bright they shine 14. raise yourself up / backbone once more / how bright they shine 15. her mighty waters run / wild fire bare / fit to be tied

#albumreview #albumbespreking #nieuwealbums #nieuwereleases #newalbum #newrelease #nieuwalbum #sventogni #constellationrecords #matanaroberts #CoinCoin #jazz

bottom of page