top of page

Albumbespreking | Portland, Your Colours Will Stain


Zo heel af en toe krijg je iets in je mailbox waarvan je na 20 seconden denkt, damn, waar komt dit van. Portland opent hun debuutplaat met Lady Moon een stevig indie-rock nummer dat je als derde track op een album verwacht, de plek waar men normaal de eerste single én tophit strategisch neerplant. Een meeslepend nummer waarbij onmiddelijk duidelijk wordt dat Sarah Pepels de perfect harmonische ondersteuning is voor Jente Pironets zang. Killer’s Mind, dat eerder dit jaar reeds in Engeland als Record of the Day verkozen werd, toont de dream-pop kant van het veelzijdige Portland, genoemd naar de betreurde zanger Elliott Smith die het grootste deel van zijn carrière in de City of Roses leefde. Sarah kan haar stem voor het eerst loskoppelen van Jente. En zo staat de verwachtingen voor de rest van het album meteen hoog gespannen en Expectations lost deze volledig in. Een stevig episch nummer waar alle aspecten van de band aan bod komen en één van de nummers die al even bestonden en op de radio furore maakte (note: een medium dat ik niet gebruik, en voor mij zijn het dus allemaal nieuwe nummers).

Pearls is een onverwachte pianoballade met enkel Sarah op vocals. Jente had een opname van het nummer dat Sarah bracht tijdens haar studies aan PXL (de hogeschool waar ze elkaar vonden toen Jente zijn studies daar afrondde en Sarah er net begon) tussen de demos gestoken die hij naar producer David Poltrock stuurde. Ally Ally is het nummer waar de titel van het album uit komt. Your Colours Will Stain is een verwijzing dat als je dit album gehoord hebt er iets van zal achterblijven, net zoals een steentje in een rivier de stroom voor de rest van de toekomst heeft veranderd. Dit nummer kent een schitterende uitloop waarbij Jente zowaar een postrock gitaar verweeft met de muziek die niet zou mistaan op een plaat van Explosions In The Sky. Step Aside doet me in eerste instantie denken aan Lunascape, maar de eigenzinnige stem van Jente maakt het snel zeer in een typische Portland song, al blijft de vraag wat is een typische Portland song; Er werd immers vertrokken van een honderdtal demos uit een periode van ruim 10 jaar. Dit is allicht de sterkte van dit album, de diversiteit, de verschillende genres. We kunnen enkel maar hopen dat tussen de demos nog genoeg materiaal zit voor volgende albums. You Misread Me gaat de elektropop kant op en is heerlijk dansbaar met toch een duister ondertoontje. Drie jaar geleden finalist van Humo’s Rock Rally, waar ze (onterecht) geen podium haalden en vorig jaar winnaar van de Nieuwe Lichting bij Stu Bru, hebben we meer adelbrieven nodig? Lucky Clover is een ander nummer dat al gekend is bij het grotere publiek. De harmonische tweestemmigheid is de draagkracht van het refrein. Als er één nummer is dat we sneller gaan vergeten dan is dat allicht Secrets dat naar mijn gevoel nooit volledig tot ontwikkeling komt en meer potentieel bevat dan wat eruit gekomen is. Deadlines is het tweede solonummer van de plaat, dit keer niet van Sarah, maar Jente. Soms heb je echt niet meer nodig dan een schitterende rauwe stem en een akoestische gitaar. Maar halverwege wordt de rest van de band er toch mee ingezogen en krijgt Deadlines een vreemde maar aangename twist. Het hadden twee aparte songs kunnen zijn, maar het instrumentale addendum is even adembenemend als onverwacht, zeker als ze nog eens samples van de zang uit het eerste deel gaan gebruiken. Het intieme Moonlit begint met een duet dat overgaat in de kenmerkende samenzang. Ik hoor een plaat liever eindigen met een krachtige song dan een broos lied dat me een gevoel geeft dat ik meer wil. Ik hoorde onlangs nog iemand zeggen “The sky is the limit”, maar de band blijft zelf nuchter met de voetjes op de grond. Nochtans weinig (of geen) bands hebben zonder plaat op zowel Pukkelpop als Rock Werchter gestaan. En met deze Your Colours Will Stain gaan er nog veel meer deuren open gaan voor deze band met een grote toekomst.

Score 82/100 Info Release Datum: 18 oktober 2019 Label: PIAS Belgium Producer: David Poltrock Uitgaven: Download, CD, Vinyl website Singles: Killer’s Mind Expectations Lucky Clover Tracklist 1. Lady Moon 2. Killer’s Mind 3. Expectations 4. Pearls 5. Ally Ally 6. Step Aside 7. You Misread Me 8. Lucky Clover 9. Secrets 10. Deadlines 11. Moonlit 12. Matilda (CD/LP bonus track) 13. Pouring Rain (CD/LP bonus track)

bottom of page