top of page

Albumbespreking | Unleash The Archers, Explorers (EP)


Unleash The Archers is ook weer een band die me vroeger helemaal niets zei. Mijn vriend aan de andere kant, was al lang een enorme fan. Toen de band in 2017 als voorprogramma voor Orden Ogan naar de Biebob kwam, was ik dan ook bijna verplicht om mee te gaan. Echter, als je hun muziek eenmaal leert kennen... is het helemaal geen verplichting meer. Deze Canadezen hebben een frontvrouw met een geweldig stemgeluid, die iedereen zo omver blaast. Het feit dat ze dan ook nog eens power metal spelen, maakt het alleen maar beter! Toen me gevraagd werd of ik hun nieuwe EP, Explorers wou reviewen, moest ik er dan ook niet lang over nadenken.

Deze EP bestaat uit twee covers, Northwest Passage van Stan Rogers en Heartless World van Teaze. Beiden nummers hebben een speciale waarde voor de band en zijn ook niet toevallig geschreven door andere Canadese artiesten. Northwest Passage was oorspronkelijk gepland als bonus track voor hun laatste album, Apex. Maar omdat het nummer zo'n nostalgische betekenis heeft voor de band, vonden ze het toepasselijker om het op een aparte EP te zetten. Zo belandde het nummer op een vinyl EP, met op de B kant nog een andere Canadese cover. Northwest Passage gaat over toeren doorheen Canada, wat zowel Stan Rogers heel vaak deed, net zoals Unleash The Archers zelf. Op die momenten voelen ze zichzelf ook echt "explorers", onwetend van wat er gaat komen. Zo ontstond ook de titel van de EP. De grote waarde die deze song heeft voor de band, voel je ook. Het nummer komt vanaf de eerste noot echt binnen. Hoewel er muziekaal niet veel gebeurd tijdens de eerste strofes, is het toch een heel sterke cover, de stem van Brittney op zichzelf heeft namelijk zoveel kracht, dat deze je kippenvel zal bezorgen. Vanaf dat het nummer dan wat steviger wordt, komen er wel wat meer instrumenten aan te pas en is het geheel af. Geweldige band, geweldige stem, geweldige cover.

In tegenstelling tot Northwest Passage, heeft de band bij Heartless World niet veel aangepast. Buiten enkele solo's en vocale melodiën is dit nummer gebleven zoals het origineel was, maar dan met een vrouwelijke stem. Een goede zet als je het mij vraagt, want het klinkt heel mooi. Een track met enorm veel gevoel en van die zalig hoge noten van Brittney naar het einde van hert nummer toe, maken deze cover ook gewoon heel goed.

Twee geweldige, goed aangepakte covers, meer valt er eigelijk niet over te zeggen! Gewoon luisteren is dus de boodschap.

Score: 90/100

Info Releasedatum: 11/10/2019 Label: Napalm Records Producers: Uitgaven: EP/Digital

Singles

Tracklist

Northwest Passage (Cover Stan Rogers) Heartless World (Cover Teaze)

bottom of page