top of page

Albumbespreking | Nick Cave and the Bad Seeds, Ghosteen


Ghosteen, terloops aangekondigd en net zoals velen was ik razend benieuwd. Gisteren was het eindelijk zo ver, de première op YouTube. Een lekker glas whisky bij de hand, lichten dimmen en voor de liefhebbers een sigaar erbij.

Lekker achterovergeleund beluister ik vol verwachting wat er komen zal want na Push the Sky Away en Skeleton Tree zijn de verwachtingen toch hoog gespannen. Na de dood van zijn zoon in 2015 was er een duistere periode, duidelijk te horen in de ondertoon van Skeleton Tree. Maar album 17 is toch weer compleet anders, meer in de richting dat er leven is na de dood, een 'afterlife'. Het derde en laatste deel van zijn trilogie.

Dan kan ik ook niet anders dan deze albumhoes bespreken. Een kitscherige sprookjeshoes, voor de één prachtig, voor de ander over the top. En ergens doet hij zelfs denken aan christelijk geïnspireerde meesterwerken. Speciaal is het minste wat je kan zeggen.

Zanger/pianist/gitarist Nick Cave kiest ditmaal voor iets totaal anders. In het eerste deel krijgen we acht nummers voorgeschoteld. Sun Forest is een bijna middeleeuw aanvoelend nummer over een man gek van verdriet. Ghosteen Speaks laat de gevoelens van dood, heling en rouw je bekruipen wanneer je luistert naar de tekst: ik sta naast je, zoek naar mij en probeer te vergeten, te herinneren, niets is iets. Zinnen met een diepe betekenis voor iedereen.

Het tweede deel bevat 3 nummers, waarvan 2 méér dan 10 minuten duren.

Ghosteen kan je enkel vergelijken met een bloedmooie avondzon die soms overgaat naar een zwarte sombere nacht. Waarbij Hollywood me dan weer meer naar de donkere uren van de nacht brengt. Fireflies bezorgt me dan weer kippenvel, een monotoon gezongen nummer.

Nick Cave heeft met dit album een andere prestatie neergezet. Geen stevig uithalende Nick, maar een nieuwe Nick Cave die durft uit te komen met een meditatieve plaat.

Niet elke fan zal dit album kunnen smaken, maar wat als men zijn gevoel niet meer kwijt kan in muziek? Ergens is er een vleugje van het gevoel in terug te vinden uit de film Ghost uit 1990 met de quote: "The love inside, you take it with you. Sadness, Pain, Healing and Hope". Dit is het gevoel dat ik krijg na het beluisteren van dit album. Intiemer kan het niet meer worden!

Al is het totaal iets anders, ik kan niet anders dan deze intimiteit die Nick Cave met ons deelt te belonen met een mooie score.

Score: 80/100

Info

Release datum: Digital 04/11/2019 Now/CD en vinyl 08/11/2019

Label: Kobalt

Producer: Warren Ellis/Nick Cave

Uitgaven: Digital only (for now)

Website

Global Première

Track list

- Part One

Spinning Song

Bright Horses

Waiting for You

Night Raid

Sun Forest

Galleon Ship

Ghosteen Speaks

Leviathan

- Part Two

Ghosteen

Fireflies

Hollywood

#albumreview #albumbespreking #nieuwealbums #nieuwereleases #newalbum #newrelease #nieuwalbum #vincentwillems #nickcaveandthebadseeds #ghosteen

bottom of page