top of page

Albumbespreking | Of Mice & Men, EARTHANDSKY


Of Mice & Men is intussen toe aan hun zesde studio album. Earthandsky is het tweede album zonder ex-frontman Austin Carlile die eind 2016 de band verliet vanwege gezondheidsredenen. Aaron Pauley en co toonden met Defy aan dat zij nog steeds sterk in hun schoenen stonden en brachten in 2018 een top album uit. Anderhalf jaar later is de opvolger van Defy er. Met Earthandsky gaan de Amerikaanse Metalcore jongens duidelijk voor een hardere aanpak met meer screams en meer geweld.

Het album opent met Gravedancer. In eerste instantie hoor je een Oosterse sound, die eerder onverwacht is. Al snel horen we de eerste gitaar en drum geluiden, welke worden gevolgd door de screams van zanger en bassist Aaron Pauley. Bij dit lied kan je meteen een mosh pit openen, dat is zeker. Gravedancer geeft meteen een goede start voor een heavy album. Met As We Suffocate gaat het album in dezelfde lijn verder. Hierin worden wel wat clean vocals gegooid. Het toont meteen de sterkte van Pauley’s stem aan. Hij balanceert perfect tussen screams en clean vocals. Taste of Regret is gemaakt om een circle pit te openen en even stevig te gaan headbangen, waarna je tijdens het refrein even de longen uit je lijf kan zingen. Bij Mushroom Cloud blijft vooral de tekst ‘3,2,1, BOOM’ hangen. Net zoals Pieces is het een nummer waar vooral de screams centraal staan.

Deceiver/Deceived bouwt vooral op de clean vocals en is dan ook een rustiger liedje in vergelijking met de voorgaande. Over de titel song Earth & Sky zei Pauley het volgende: "Earth & Sky is a song about resilience. It's about understanding that you can rise above whatever it is that keeps trying to drag you down, no matter what. For me, a lot of the time, I'm writing about battling with my own mind. For you, it may be a person, or an obstacle, or a circumstance. Regardless of whatever it is that's trying relentlessly to drag you down, I hope this song empowers you to rise above it with authority, like it does me every time I sing it." Eigenlijk gaat dit lied over weerstand en verstaan dat je sterker bent dan wat jou naar beneden probeert te halen.

Met The Mountain pakt OM&M het even anders aan. Dit is namelijk de eerste song op het album dat begint met clean vocals. Ook Meltdown volgt dit voorbeeld. Geen zorgen, er zitten voldoende screams in de eerste. De tweede doet het echter wat rustiger aan net zoals bij Deceiver/Deceived. Na Linger zijn we alweer bij het laatste liedje van het album aanbeland. How To Survive was het eerste liedje dat werd gereleased van dit album en kan dus reeds op wat bijstand rekenen. In tegenstelling tot veel albums dit jaar, kiezen de jongens in Of Mice & Men ervoor om op een heavy note te eindigen.

Het nieuwe album zou heavier worden en dat is zeker niet gelogen. Terwijl er voor Defy not op safe werd gespeeld en Pauley zijn rol als clean vocalist mooi behield, gaat het nu de andere kant uit. Hij focust zich meer op de screams en blijft deze op een goede manier combineren met zijn clean vocals. Je kan er niet omheen: Pauley’s stem is sterk geëvolueerd de laatste jaren. Verder horen we een stevige bass van Pauley en hevige, scheurende gitaren van Phil Manansala en Alan Ashy. Het drumwerk van Tino Arteaga maakt het plaatje helemaal af. Of Mice & Men werd reeds aangekondigd voor Download Festival in de UK dus laten we hopen dat zij volgende zomer ook een stop houden bij ons!

Score: 80/100

Info Release datum: 27 september 2019 Label: Rise Records Producer: Josh Wilbur Uitgaven: CD & LP Website

Tracklist Gravedancer As We Suffocate Taste of Regret Mushroom Cloud Pieces Deceiver/Deceived Earth & Sky The Mountain Meltdown Linger How To Survive

bottom of page