top of page

Albumbespreking | Alessandro Cortini, VOLUME MASSIMO


Alessandro Cortini, allicht zegt de naam u weinig, maar de Italiaan heeft al een zeer rijk verleden. Sinds 2004 staat hij aan de zijde van Trent Reznor bij de opnames en shows van Nine Inch Nails. Maar hij werkte ook al mee aan de eerste twee albums van Puscifer (met Tool frontman Maynard James Keenan) en zelfs aan een song van Christina Aguilera.

VOLUMO MASSIMO is al de achtste solo plaat van Cortini en zoals de titel aangeeft moet hij met het volume open beluisterd worden. De hoofdletters zorgen zoals bij internet-taal voor een tweede aanmaning om dit te doen. De acht tracks vormen één geheel met het grafische ontwerp van Emilie Elizabeth en Raki Fernandez. Twee figuren met grote trechters rond hun hoofd die duiden op de overvloed van geluiden die we dagelijks te verwerken krijgen. Belangrijke en onbelangrijke informatie die we allen op eenzelfde niveau te verwerken krijgen en zo voor chaos zorgen. De werkwijze van Alessandro is ook niet alledaags. Elke dag schrijft hij muziek en neemt hij deze op. Die composites en sonische uitstappen verwerkt hij in een playlist waarmee hij speelt tot hij delen bij elkaar voelt passen om zo tot volledige composities te komen. In tegenstelling tot voorgangen AVANTI zijn de tracks hier niet noodzakelijk van eenzelfde instrument, kleur of toon. Resultaat is een visueel landschap waarbij de luisteraar zijn eigen verhaal kan bedenken.

Opening track ‘AMORE AMARO’ – ‘Bittere Liefde’ – draait bijvoorbeeld rond de strijd tussen donker en licht. MOMENTI heeft dan weer zoveel lagen dat ergens in een woud verloren kan lopen en tijdens het epische BATTICUORE beland je in een droom hoog in de wolken om plots weer in de realiteit te belanden.

Nog in tegenstelling tot AVANTI, bevat dit album veel gitaarwerk. Opgegroeid als fan van Steve Vai heeft Alessandro zich vooral gericht op synthesizer-werk uit frustratie omdat hij nooit Vai zou kunnen evenaren als gitarist. Gitaar en synth waren vaak als water en olie in de ogen van Cortini, maar toen VOLUME MASSIMO vorm begon te krijgen en hij aan de live uitvoeringen begin te denken, merkte hij dat heel wat synth delen perfect gerecreëerd konden worden met een gitaar. Het was een stevige evenwichtsoefening om de perfecte balans te vinden tussen synth en gitaar.

Op het juiste volume, zeer genietbaar als je de tijd kan nemen om er ontspannen naar te luisteren.


Score: 77/100

Info

Release datum: 27 September 2019

Label: MUTE Producer: Alessandro Cortini Uitgaven: Vinyl, CD, Download

Facebook

Single: Batticuore

Tracklist:

1. Amorre Amaro 2. Let Go 3. Amaro Amore 4. Batticuore 5. Momenti 6. La Storia 7. Sabbia 8. Dormi

#albumreview #albumbespreking #nieuwealbums #nieuwereleases #newalbum #newrelease #nieuwalbum #sventogni #MUTE #Alessandrocortini #nineinchnails #VOLUMEMASSIMO

bottom of page