top of page

Albumbespreking | Opeth, In Cauda Venenum


Ken je het zweedse woord 'Lagom'?

Het betekent 'niet te veel en niet te weinig'. Juist genoeg. Het wil zeggen dat er iets moois schuilt in moderatie. Dit is een soort manier van leven dat veel Zweden hanteren.

Wel, Opeth doet daar dus niet aan mee. Geen ene godverlaten fuck wordt gegeven in het kiezen van het aantal overgangen en tempowisselingen. Ze zijn nog altijd meesters in de skill om 1 nummer te laten klinken als 16 nummers ineen zonder dat je je eraan stoort.

Het album komt in twee talen. Je hebt de Engelse versie en de Zweedse versie. Qua sound klinkt dat niet echt verschillend maar ik beeld me in dat het wel indrukwekkend moet zijn om een band van zo'n kaliber in je eigen taal te horen zingen. Zelf vind Åkerfeldt de Zweedse versie specialer want daarin kan hij zich niet verstoppen achter mooie engelse woorden, wat het puurder maakt. Dit is in tegenstelling tot de vorige albums die naar eigen zeggen eerder een samenhoop waren van poetische woorden zonder overkoepelende betekenis. Dat is best grappig want hoewel hij beweert dat de zweedse versie ‘echter’ is, kan ik er in ieder geval geen woord van verstaan.

Het valt op dat het album vol sample geluiden zit. Gelach van mensen, spelende kinderen, hakschoenen die koud klinken op een vloer. Dat Åkerfeldt sampletracks haat bij liveshows maakt hij vaak duidelijk tijdens zijn bindtekst dus vraag ik mij af hoe ze dit live gaan aanpakken.

'In Cauda Venenum' betekent 'The poison is in the tail'. Als dat niet klinkt als pure poëzie dan weet ik het ook niet meer. Svekets Prins, een single dat ze vooraf uitgebracht hadden begint met theatraal gezang en is een feisty up-tempo nummer. Je hoort er wat zweeds gebrabbel door en na een tijdje lijkt het alsof er een ander, rustiger nummer begint. Tricked again, want het is wel degelijk nog altijd Svekets Prins. Dat kalme stuk wordt dan direct opgevolgd door een fantastische riff en Akerfeld die ‘Vem kan styra ett liv i dignitet?’ schreeuwt in dat prachtig timbre dat hij bezit. Je kan misschien niet houden van progressieve muziek, maar saai ga je het nooit kunnen noemen.

Dit nummer is wel degelijk de start van een adembenemend album. De kwaliteit blijft aanwezig in elk nummer maar er zit tegelijkertijd enorm veel variatie in, wat nog maar eens bewijst wat een meesters de mannen van Opeth zijn. Elk nummer is een zorgvuldig gecomponeerde rollercoaster vol met geuren en kleuren waarvan ik niet wist dat ze bestonden. Of ze nu de hardere toer opgaan of een zachtere weg inslaan maakt eigenlijk niet uit want de songwriting skills zijn altijd merkbaar. De essentie is er en de melodieën zijn zo strak geschreven dat het eigenlijk geen hol uitmaakt of er gitaar effecten opzitten of niet.

Hjärtat vet vad handen gör ofwel genaamd Heart in Hands volgt en is al een even harde wervelwind als Svekets Prins. Daarna volgt een ballad, maar wel 1 van epische proporties: De narmast sorjande klinkt bombastisch maar bezit ook gitaargetokkel waar je van stil wordt. Minnets yta is ook een ballad maar met een veel ingetogenere feel. Wees gerust, daarna wordt je weer lekker wakkergeschud door het nummer Charlatan, dat ieder prog-hart wel kan bekoren. Het klinkt duister, een beetje kwaadaardig en toch energiek.

Waarin In Cauda Venenum zich onderscheid van hun vorige albums is de taal, de iets theatralere vibe en de opnieuw uitsluitend cleane vocals, zonder dat het geheel rustig is zoals in Damnation. Ze blijven creatief, zonder daarbij in te leveren aan het gegeven dat Opeth ondertussen geworden is. Them god-damn Swedes did it again.

Score: 90/100

Info

Release datum: 27 september 2019

Label: Nuclear Blast via the band’s imprint label Moderbolaget Records

Uitgaven: CD/LP/Digital

Singles

Tracklist Engels

1. Garden of Earthly Delights (Intro)

2. Dignity

3. Heart in Hand

4. Next of Kin

5. Lovelorn Crime

6. Charlatan

7. Universal Truth

8. The Garroter

9. Continuum

10. All Things Will Pass

Tracklist Zweeds

1. Livets trädgård

2. Svekets prins

3. Hjärtat vet vad handen gör

4. De närmast sörjande

5. Minnets yta

6. Charlatan

7. Ingen sanning är allas

8. Banemannen

9. Kontinuerlig drift

10. Allting tar slut

bottom of page