top of page

Sounds | Helga, Mörker


We lieten de jonge Zweedse Dark Folk/Nu Goth artieste Helga reeds enkele malen aan bod komen en waren steeds onder de indruk van haar nummers. Met deze Mörker (Zweeds voor donker) blaast ze ons echter helemaal uit onze sokken. Tribal-esque vocals, opzwepende drums en aan Grunge refererende gitaren vormen een soliede basis voor diverse tempo-/sfeer wissels en zelfs invloeden uit Folk en klassieke muziek. Telkens wanneer je denkt dat het nummer is afgelopen, wordt opnieuw aan je arm gerukt en wordt je verder in haar wereld gezogen. Vrijdag 20 september verschijnt haar tweede EP The Autumn Lament (via Icons Creating Evil Art), waarmee Helga gegarandeerd dè revelatie van 2018-2019 wordt. Helga over haar nieuwe muziek: "...a musical translation of my inner and physical world. I personally love reverb-drenched music and sounds, drawing inspiration from my dream world, the misty forests, and Swedish folk music.”

Luister ook naar Haunted

Even voorstellen

After jumping around between different musical projects, Helga decided to go solo in late 2016 pursuing a career as a singer-songwriter. Anxious to release the melodies that had been stuck in her head for months, she self-released a demo EP in October 2016 that would later lead to various musical collaborations in the rock and metal world. Life happened in 2017, but that didn’t stop her from crafting riffs and writing songs. By the beginning of 2018 she started recording an EP with musicians across the globe. Landing her first record deal in May, Helga’s first single ‘Battle Song’ was released in August, following a second single ‘In The Wilderness’ in November, and an EP ‘Nebulous’ released in December. Helga is exploring her musical universe. You’ll never know what you’ll hear next.

facebook

#music #muziek #sounds #newmusic #newsong #newalbum #newvideo #helga #iconscreatingevilart #nugoth #metal #darkpop #mörker #theautumnlament

bottom of page