top of page

Albumbespreking | Chelsea Wolfe, Birth of Violence


Vrijdag de 13e, volle maan, bestaat er een betere dag voor Chelsea Wolfe om haar nieuwste album op haar fans los te laten?

Ik vraag me zo stilaan wel af er onderlinge afspraken zijn in de muziek industrie. Na een zware zomer, met iets vreemdere releases als Unheilig, Lingua Ignota en Pharmakon, is september gevuld met opvallend rustige albums. Na Iggy Pop en Lana Del Rey, verrast Chelsea Wolfe ons nu met een zo goed als akoestisch album.

Nu ja, verrassen is veel gezegd, want het werd al enige tijd zo aangekondigd en de drie singles die voorafgingen waren al zeer duidelijk. Het zesde album alweer van Chelsea Wolfe en de kern van haar hele repertoire is zeer gelijklopend.

Chelsea koos er dit keer voor om niet naar een of andere studio met reputatie af te zakken, maar ging DIY met haar vaste partner in crime Ben Chisholm. Jess Gowrie kwam langs om wat drums in te spelen en Ezra Buchla stond in voor de strijkers.

Geen zware drones, heftige distortions, donkere bassen of bombastische drums. Geen delays op de stem en dus geen plaats om zwaktes te verbergen. Eigenlijk is dit een zeer moeilijke oefening, want als je alles uiteen haalt en enkel de essentiële delen overhoudt, dan kan je makkelijk door de mand vallen. Maar dat gebeurt hier duidelijk niet, Birth of Violence is een meesterwerk waarop Chelsea haar talent als songwriter, meer dan ooit, laat schitteren.

De songs beginnen veelal vanuit haar akoestische gitaar en eigenzinnige stem. De eerste track, The Mother Road, is een ode aan Route 66, en 8 jaar van druk toeren. Dat ze na al die tijd nood had aan rust en bezinning wordt gedurende het hele album duidelijk. De meeste songs ontstonden “on the road”, en dus zocht Chelsea een thuis, om ze te kunnen opnemen. Die thuis vond ze in de bergen van het noorden van California, waar ze haar thuisstudio installeerde.

Zelf omschrijft ze de songs als “een intern ontwaken van vrouwelijke energie, een verbinding met de moederlijke geest van de aarde en een uitdagende houding tegen de destructieve en controlerende krachten van een hebzuchtig en vijandig patriarchaat.”

De drone, gothic en doom klanken verdwijnen in de achtergrond en maken plaats voor een folk sound. Het klinkt allemaal zeer etherisch, terwijl het toch heerlijk donker en aards blijft. Met Deranged From Rock & Roll getuigt ze het ruwere werk niet volledig achter haar hebben gelaten en is een moment om ons uit de dromerige cinematografische sfeer te schudden zodat we alert de rest van het album kunnen aanhoren.

Met Highway gaan we nog een laatste keer de weg op voor The Storm passeert, met niet veel meer dan regen en onweer.

(Sven Togni)

Consequence of Sound: “Chelsea Wolfe Presents an Ethereal Experience on Birth of Violence”

RifRafMagazine: “Chelsea Wolfe reinterprets her roots on Birth of Violence”

Score: 84/100

Release Datum: 13 September 2019

Label: Sargent House

Producer: Chelsea Wolfe/Ben Chisholm

Uitgaven: Vinyl, CD, Download

Singles:

Tracklist:

01 The Mother Road

02 American Darkness

03 Birth of Violence

04 Deranged for Rock & Roll

05 Be All Things

06 Erde

07 When Anger Turns to Honey

08 Dirt Universe

09 Little Grave

10 Preface to a Dream Play

11 Highway

bottom of page