top of page

Albumbespreking | Sleeping With Sirens, How It Feels To Be Lost


Sleeping With Sirens schommelt al jaren tussen Pop, Post-Hardcore en Pop-Punk. Intussen zitten de jongens aan hun zesde studio album met de release van How It Feels To Be Lost. Net voor deze release kondigde de band trouwens nog aan dat Gabe Barham de band zou verlaten. Dit kwam voor de meesten als een schok aangezien de drummer al sinds het begin bij Sleeping With Sirens speelt.

How It Feels To Be Lost komt er na een moeilijke periode voor zanger Kellin Quinn. Tijdens het promoten van hun vorige album, Gossip, viel de frontzanger in een diepe depressie na problemen met onder andere alcohol en een angststoornis. Hij en guitarist Jack Fowler baseerden dan ook het nieuwe album op de recente gebeurtenissen en gevoelens die daarbij kwamen kijken.

Het album start met Leave It All Behind, wat een elektronische vibe afgeeft vooraleer het overgaat in een chaotisch zooitje. Een goed zooitje, laat dat wel duidelijk zijn. Met hun eerste track maakt Sleeping With Sirens meteen duidelijk dat er emotie in het album zit. Het startschot is gegeven dus hier gaan we dan. De tweede track heet Never Enough, de enige track waarop we guest vocals terugvinden trouwens. Benji Madden van Good Charlotte vervoegt de band tijdens dit nummer. Ook met de title track How It Feels To Be Lost doen Kellin en co het nog kalm aan met een zwakke scream bij het woord ‘lost’.

Met Agree To Disagree krijgen we al wat meer screams, maar let’s face it: Sleeping With Sirens zal nooit een harde band worden. Bij Agree To Disagree zien we wel een link met onze huidige maatschappij en de constante conflicten waartegen we botsen. “We can sit around and argue all day long, but it doesn’t matter who’s right or wrong. We need to realize if we can’t agree, let’s find a way to coexist”, aldus Kellin. Ghost en Blood Lines houden gemakkelijk het tempo van het album en dan komen we aan bij Break Me Down, één van de tracks die op voorhand werd uitgebracht. Hier horen we vooral het drumwerk van Gabe naar voor komen. En eerlijk? Ik weet niet hoe ik mij erbij moet voelen nu zijn vertrek is aangekondigd. Eén ding is zeker: hij zal gemist worden.

De elektronische vibes die we eerder al hoorden, keren terug tijdens Another Nightmare. Is dit echt Sleeping With Sirens? Ik geloof van niet. Hun sound is erg sterk, en de elektronische aanpassingen moésten niet. Laat het duidelijk zijn dat het zeker geen slecht nummer is: ik kan me er nog steeds op zien dansen en headbangen. PS Missing You begint met een zacht pianostukje, terwijl het er bij Medicine meteen inhakt met een stevige noot. Met de laatste track, Dying To Believe, wordt alles vertraagd en krijgen we nog een rustig, akoestisch nummer.

Bij het beluisteren van het album merk je meteen dat alles draait rond de thema’s die centraal stonden in Kellin’s leven: depressie, angst en consorten. De teksten en instrumenten brengen een goede balans van pijn en sterkte. Sleeping With Sirens heeft duidelijk hun sound teruggevonden en keert terug naar zijn roots met How It Feels To Be Lost. En wat voelt het goed!

De band staat trouwens op 12 november in de Zappa in Antwerpen.

Score: 75/100

Info Release datum: 06 september 2019 Label: Sumerian Records Uitgaven: CD, Vinyl Website

Tracklist Leave It All Behind Never Enough How It Feels To Be Lost Agree To Disagree Ghost Blood Lines Break Me Down Another Nightmare PS Missing You Medicine Dying To Believe

bottom of page