top of page

Albumbespreking | Tool, Fear Inoculum


Om het met de legendarische woorden van Rik De Saedeleer te zeggen; “Daar is ‘m, daar is ‘m!” 13 jaar wachten, met veel vraagtekens over het hoe en waarom, want geruchten bleven de ronde doen, jaar na jaar. Maar nu is het zover, Fear Inoculum heet de vijfde worp van Tool. We hadden ‘m vroeger verwacht toen de band in 2015 aankondigde dat de juridische problemen achter de rug waren. Het concept blijft onveranderd, neem één gitaar, één bass, misschien wel de beste drummer ter wereld, Danny Carey, en laat ze in de studio een arsenaal heerlijke instrumentals schrijven. Alles wordt nog steeds old skool analoog opgenomen op een two inch tape recorder om dan digitaal gemixt te worden. Eens die klaar zijn, haal je Maynard James Keenan uit zijn wijngaard en laat je hem er wat tekst op verzinnen en deze met zijn unieke stem én zangwijze alles omtoveren in de meest heerlijke songs. En misschien omdat ze zo lang aan het instrumentale aspect van het album gewerkt hebben, verdwijnt Maynard iets meer op achtergrond op dit album, ondanks de schitterende teksten en misschien wel de beste performance van de wijnboer. Maynard maakt er trouwens ook een punt van aanwezig te zijjn voor de pluk, het persen en het op flessen trekken. Studiowerk en touring wordt zorgvuldig omheen deze periodes gesheduled. Opener en titeltrack Fear Inoculum bespraken we hier al eerder. Pneuma is al even Tool als Fear Inoculum, met weliswaar mogelijks de beste basslijn van Justin Chancelor, en dus is het wachten op Invincible om een iets andere klank te horen, éen die meer aanleunt bij het werk op Schism. Een opvallend rustig nummer waarvan je verwacht dat het gaat openbarsten, maar de Tool houdt alles netjes onder controle. Tool moet zichzelf ook niet opnieuw uitvinden, daarvoor is hun klank te uniek, maar ze weten alles toch weer net iets te verfijnen. Descending begint met een overweldigende klank van de oceaan, gecreëerd door long time friend Lustmord, legendarische Dark Ambient muzikant uit Wales, om dan via een fragiele baslijn Maynard te horen en er de gitaar van Adam Jones aan toe te voegen. Adam die nu ook weer het visuele aspect in handen heeft genomen.

10.000 Days won immers in 2007 een Grammy voor “best recording package” en dus kon Tool dit keer niet anders dan nog steviger uitpakken. De limited edition CD versie komt in een driedelige verpakking en wanneer je de twee flappen opendoet verschijn er een 4 inch HD-scherm en begint er een video te spelen. Ingebouwde speaker en batterij, drie knopjes die oplichten om het volume te regelen en de video te pauzeren. Daarnaast een 36-pagina tellend boekje met artwork, credits en teksten en een download-code voor MP3s indien je de CD zelf niet zou kunnen omzetten, of als je het volledige werkstuk wilt aanhoren. Danny Carey speelde even met het idee om het hele album als één enkel track te creëren en daar blijven drie intermezzo’s van over die enkel de digitale download hebben gehaald.

In Culling Voices horen we voor het eerst een zeer breekbare Maynard James Keenan, die in de 13 jaar tussen de albums heel wat albums gemaakt heeft met A Perfect Circle en Puscifer.

Chocolate Chip Trip is het buitenbeentje van het album, slechts een dikke 4 minuten, en daarmee ineens het enige nummer onder de 10 minuten gebleven, een drumsolo zowaar van Danny Carey waarop hij wat samples loslaat en waar Justin Chancellor bijna onhoorbaar een bizarre basslijn doorjaagt.

En zo komen we bij het zevende en laatste nummer van Fear Inoculum. "7", het centrale werkthema van het album. 7 tracks, die samen netjes binnen de maximale capaciteit van 80 minuten van een CD blijven. De gitaar en bass riffs zijn hoofdzakelijk geschreven in de septuple meter, die vaak voorkomt in folkmuziek uit de Balkan, maar ongewoon is in de prog rock, al past Tool al lang niet meer in één hokje.

7empest is DE track van het album, en spijtig genoeg komt er na net geen 16 minuten een einde aan dit werkstuk. Misschien wel het beste Tool nummer ooit, Maynard haalt zwaar uit alsof hij zich terug in het Undertow tijdperk bevindt. We konden het gelukkig live al bewonderen op Werchter.

Soms schieten woorden te kort, dus mijn enige tip, luister zelf, naar wat mogelijk het album van het jaar is.

Hopelijk is het niet wachten tot in 2032 voor het volgende Tool album.

(Sven Togni)

Louder Sound "an enigma inside Pandora’s box"

Wall Of Sound "This album is the only high you will ever need' 10/10

Consequence of Sound "Tool Prove the Wait Was Worth It on the Epic Fear Inoculum"

NME "at times, a languid and blissful work – one that will richly reward future listens. They are the 'feeling person's' metal band" 5/5

Kerrang! "This is the most intricate and densely-layered album Tool have yet made" 5/5

Score: 91/100

Info

Releasedatum: 30 augustus 2019

Label: Tool Disswectional / Volcano / RCA

Producers: Tool

Uitgaven: CD / Limited Edition CD BOX / Digital

Singles

Fear Inoculum

Tracklist

CD versie

1. Fear Inoculum 2. Pneuma

3. Invincible

4. Descending

5. Culling Voices

6. Chocolate Chip Trip

7. 7empest

Digitale versie

1. Fear Inoculum 2. Pneuma

3. Litanie contre la Peur

4. Invincible

5. Legion Inoculant

6. Descending

7. Culling Voices

8. Chocolate Chip Trip

9. 7empest

10. Mockingbeat

#albumreview #albumbespreking #nieuwealbums #nieuwereleases #newalbum #newrelease #nieuwalbum #NewModelArmy #sventogni #tool #FearInoculum #rca #MaynardJameKeenan #JustinChancellor #DannyCarey #AdamJones #albumvanhetjaar

bottom of page