top of page

Albumbespreking | Pharmakon, Devour


“In our cells, our minds, our politics and our species, humans are self-destructing…It is an instinctive inward response to a world of increasing outward violence, greed, and oppression.” - Margaret Chardiet aka Pharmakon. "Pharmakon" komt uit het oud Grieks en staat in filosofische milieus voor eens samenstelling van drie betekenissen: remedie, vergif en zondebok. De New Yorks Margaret Chardiet released met Devour reeds haar vierde album. Na Abandon, Bestial Burden en Contact ziet de hoes er voor het eerst braafjes uit. Margaret die bijt in een plastic hoofd. En dat vertegenwoordigt direct al het concept van dit nieuwe album. Zelf-kannibalisme die symbool staat voor de destructieve natuur van de mensheid, en laat ons eerlijk zijn een belangrijk thema dat we dit jaar terugvinden in heel wat albums. 5 tracks zowaar, die live in de studio zijn opgenomen in slechts 2 opnames, Side A en Side B, want eigenlijk moet je dit album dus wel op vinyl kopen. Als gevolg hiervan is de download 7 tracks groot. Hierdoor kan je kiezen om de tracks zoals op de vinyl te beluisteren, Side A en Side B, of toch de 5 nummers individueel. Margaret heeft voor deze opnametechniek gekozen om zo meer de energie en wildheid van haar live performances vast te leggen. Op Roadburn kregen we in april al een voorsmaakje daarvan. Vanaf de eerste noot grijpt Side A je aandacht om die niet meer los te laten. Wat direct opvalt is dat er nog meer effecten op de stem zitten op dit album, geen rauw en puur geschreeuw met distortion meer. Homeostasis is ook opvallend kort voor een Pharmakon track, amper een dikke 4 minuten. Ondanks het zelfmoordthema op afsluiter Self-Regulating System van de A-kant is Side B opvallend donkerder dan de eerste kant. Zwaardere drones, trager tempo, noise van de hoogste kwaliteit.

Pristine Panic / Cheek by Jowl is een adembenemende afsluiter van dit album. Als je het eindresultaat hoort, dan begrijp je ook waarom een Pharmakon optreden slechts 25 tot 35 minuten duurt en Margaret daarna volledig uitgeput in een hoekje gaat zitten of liggen. Devour verkent alweer nieuwe uithoeken van de muzikale wereld met stevigere electronische aspecten en de meest losgeslagen vocals tot op heden. Als één van de grondleggers van de moderne industrial en power electronica heeft ze met dit album alweer de regels verlegd. Sterk werk van een sterke vrouw.

Resident Advisor "An uncompromising portrayal of despair from the noise artist" 4/5

Pure Grain Audio "If you’re not into it, then “Spit It Out.” But know that we will judge you."

Loud And Quiet "it’s a stunning evocation and confrontation of a somatic experience of the times we live in" 9/10

Treblezine "The brash and violent sound of Devour is appropriate to our times in a way that many other albums simply are not."(Album of the week)

Score: 87/100

Info

Releasedatum: 30 augustus 2019

Label: Sacred Bones

Producers: Margaret Chardiet

Uitgaven: CD / Vinyl / Digital

Singles

Tracklist

01 Homeostasis 02 Spit It Out 03 Self-Regulating System 04 Deprivation 05 Pristine Panic / Cheek by Jowl

bottom of page