top of page

Albumbespreking | New Model Army, From Here


Weinig bands houden het 40 jaar vol en hebben zo’n trouwe aanhangers, de Militia of The Family.

De Engelse band New Model Army is daar een uitzondering op en nu verschijnt hun 15e album. Vijftien albums in 40 jaar lijkt misschien niet zo ontzettend veel en misschien schuilt net daar hun succes in. In tegenstelling tot The Sisters of Mercy, waar ze vaak mee vergeleken worden en een groot deel van de fans delen, blijven ze nieuwe muziek produceren en teren ze niet op het verleden.

Elk jaar spelen ze een Kerstshow in Londen en vorig jaar speelden ze een unieke show, “Night of a Thousand Voices" waar het concept was dat de band de muziek speelde en het publiek, dat van over heel de wereld opdaagde, voor de zang zorgde. De show werd ook op CD en DVD uitgebracht.

New Model Army, genoemd naar het Engelse leger van Oliver Crowell uit 1645, wordt vaak omschreven als een punk of post-punk band, maar ze zijn zoveel meer dan dat. Vaak zit er een funk, soul of metal invloed in de songs en ook klassieke componenten schuwt Justin Sullivan niet.

From Here werd opgenomen in de Ocean Sounds Recording studio op een klein eilandje in Noorwegen. Het gevoel van ruimte en het ruwe koude landschap hebben een invloed op de klankkleur van het album, terwijl de unieke sound van de band toch gebleven is. De plaat werd geschreven in 2 maanden en opgenomen in amper 9 dagen, een echt geoliede machine zeg maar.

Ondanks de unieke omgeving is het album ook niet zo donker als de voorganger Winter. De songs blijven politiek geladen poëtische nummers. De titeltrack als afsluiter is iets dat niet zo vaak voor komt, maar wat een heerlijk lang sluitstuk waar alle aspecten van de band nog eens de revue passeren. ‘Repeat after me, I am the master of nothing’, het toont de stemming van dit donkere album, maar niets is minder waar. Na paar minder imposante albums is dit weer een topper van New Model Army.

Het optreden in Rijkevorsel in november is reeds uitverkocht.

(Sven Togni)

“An impassioned, impressive collection ... their style remains a gritty variation on ‘Big Music’ (with) the pounding title track fueled by righteous fury and mockery of those drunk on power. We’d all do well to listen.” - Classic Pop 4/5

“…has the feel of arguably the band’s finest album …a treasure trove of songs.” - Vive Le Rock 9/10

Score: 80/100

Info

Releasedatum: 23 augustus 2019

Label: Attack Attack / earMUSIC

Producers: -

Uitgaven: CD/2xLP/Digital

Singles

Tracklist

1. Passing Through 2. Never Arriving 3. The Weather 4. End Of Days 5. Conversation 6. Great Disguise 7. Where I Am 8. Hard Way 9. Watch And Learn 10. Maps 11. Setting Sun 12. From Here

bottom of page