top of page

Albumbespreking | Equilibrium, Renegades


Waar is de folk? Deze vier woorden spookten door mijn hoofd vanaf de eerste noot van het album. Twee maanden geleden stonden we nog met z’n allen te springen en te dansen in de Marquee terwijl Equilibrium nummers als Blut Im Auge en Born to Be Epic speelde. De geweldige sfeer en spontane rowpit maakte dat hun concert in mijn top drie van Graspop belandde. Nu lijken deze Duitsers een volledig andere weg op te gaan met Renegades. Begrijp me niet verkeerd, het is zeker en vast geen slechte stijl, maar mijn hart breekt een beetje bij het idee dat Equilibrium misschien geen nieuwe folk nummers meer gaat maken.

Het album start met Renegades - A Lost Generation en zoals ik al zei, mijn eerste gevoel was: "waar is de folk?". Echter, het instant tweede gevoel is: "maar dit klinkt wel mega goed!". Stevige riffs en ruige klanken, samen met een catchy ritme zorgen ervoor dat dit nummer heel lang in je hoofd blijft zitten na het luisteren. Wanneer je de videoclip van het nummer erbij neemt, zie je meteen nog een verandering binnen de band, er is namelijk een dame bijgekomen: fashionblogger, tattooartist and model Jessica Rösch aka Skadi Rosehurst (k). Zij stond tevens in voor het artwork van het nieuwe album.

In het volgende nummer, Tornado, is echter nog iets anders te merken... clean vocals! Ook een primeur voor Equilibrium. Noors producer Martin "Skar" Berger (b) staat, naast in mindere mate ook Robert Dahn zelf, in voor het merendeel van deze ‘rustigere klanken’.

Iets wat Equlibrium wel behouden heeft, zijn de catchy deuntjes in bijna elk nummer die uren blijven hangen. Sommige zijn iets subtieler verborgen in de nummers, andere zijn gewoon zo in your face, dat je niet anders kan dan deze te appreciëren. In Himmel Und Feuer en Moonlight zijn deze zeer sterk.

Path Of Destiny heeft een iets andere klank dan de rest van het album, tijdens de eerste seconden is dit al meteen te merken. Wat dit nummer ook anders maakt, naast opnieuw de clean vocals, is het rap gedeelte van The Butcher Sisters na het tweede refrein. Weer iets wat je niet zou verwachten, maar het klinkt wel geweldig.

In Kawakaari, laat Robert Dahn ook nog eens een breder spectrum van zijn (extreme) stembereik horen. Een beetje overweldigend allemaal, maar wel een leuk geheel. Waar ze voor mij wel compleet de mist in gingen, is het voorlaatste nummer van Renegades, Hype Train. De track begint sterk en heel even denk je: "aha, daar is de folk". Maar al heel snel bleek dit nummer voor mij niet veel hype brengen. Ja, het is acceptabel om met mijn slechte mopjes te lachen. Voor dit nummer heeft de band samengewerkt met Julie Elven en ik ben er zeker van dat deze dame veel talent heeft, maar eerlijk gezegd had het nummer zonder haar wel geweldig geweest. Vanaf het moment dat haar stem naar voren treed is het voor mij een beetje game over met de 'hype train'. Zoooo jammer! Want voor de rest is het echt een zalig nummer.

Zoals ik de laatste tijd bij elke band heb moeten zeggen, sluit ook Equilibrium hun album op een rustige manier af. Rise Of The Phoenix is een trager, maar episch nummer. Op CD komen dit soort nummers voor mij niet altijd zo goed over, maar als ik me probeer voor te stellen hoe het moet voelen als dit voor je neus, op een podium gespeeld wordt, moet dit echt episch zijn.

Renegades is een complete verandering voor Equilibrium. Niet alleen laten ze hun folk genre achterwegen, ze brengen ook clean vocals en meer variatie in de ruwe stem. En eerlijk, als iemand me die album zou laten horen, zonder te zeggen wie de artiest is, zou Equilibrium zeker en vast niet mijn eerste gok zijn, of tweede, of derde... . Hoewel ik het enorm jammer vind dat een band die er voor mij zo uitsprong door zijn speciale stijl, een andere richting uitgaat, is dit wel een topalbum. Met Renegades - A Lost Generation als mijn favoriet, heb ik ondanks Hype Train absoluut niet te klagen over deze nieuwe stijl. Al hoop ik toch stiekem dat ze op hun tour (en alle andere toekomstige shows) nog steeds een portie folk in hun setlist blijven steken!

Score: 81/100

Info

Releasedatum: 23 augustus 2019

Label: Nuclear Blast

Producers: -

Uitgaven: CD/LP/Digital

Singles

Tracklist

Tornado

Himmel und Feuer

Path of Destiny

Moonlight

Kawakaari - The Periphery of the Mind

Final Tea

rHype Train

Rise of the Phoenix

bottom of page