top of page

Albumbespreking | Heilung, Futha


Lang leve (de) Vikings!

De Noor Kai Uwe Faust, gespecialiseerd in Oud-Noorse tatoeages, richtte in 2014 Heilung op met de Deen Christopher Juul van de Neo-folkband Euzen. De Duitse Maria Franz, vriendin en zangeres van Euzen, begon als gastzangeres op het album Ofnir, maar later werd ze het derde lid van de band.

Na twee albums in eigen beheer, is er nu de eerste album op het gekende ‘Season of Mist’ album, van wie we al eerder oa het geniale album van Esben and The Witch eind vorig jaar zagen verschijnen. De naam Futha staat voor de meer vrouwelijke invloed op dit album. Terwijlk Ofnir een zeer mannelijk werkstuk was, is de nieuwste telg eerder gebaseerd rond de gezangen van Maria. Over het woord Futha bestaan veel theorien en geschillen, maar de twee meest voorkomende zijn ‘Magische Kracht’ en ‘Vrouwelijke genetalia’ De teksten zijn zoals voorheen gebaseerd op Oud-Noorse, Oud-Duitse en -Oud-Ijslandse gedichten en graveringen op wapens en armbanden.

Opener Galdaldr zet meteen de toon, al hadden we misschien liever de eerste 80 seconden overgeslaan waar Faust in zijn typische keelzang stem woorden roept. Het nummer symboliseert de laatste gevecht tussen goed en kwaad en het ontstaan van een nieuwe gezuiverde wereld. Zelfgemaakte drums, bespeeld met knoken van menselijke en dierlijke origine, zijn de basis van de meeste nummers aangevuld met een heel deel andere ongebruikelijke instrumenten. De meeste nummers zijn zeer lang, maar dat helpt enkel om volledig in de sfeer te kunnen kruipen.

Norupo is een gedicht dat werkt als geheugensteun om de Oud Noorse runen (te vergelijken met Egyptische hierogliefen) te kunnen onthouden. De spreuken in Othan bezorgen Odin bescherming in zijn gevechten en doorheen de track voelen we het gevecht aanzwellen. Traust toont aan dat de electronica op dit album zeker een toegevoegde waarde kan zijn.

Elivagar maakt vooral gebruik van de klanken van ijs dat breekt, we voelen de kracht die het ijs heeft om zelfs rotsen te breken, maar het is het minst toegankelijke van alle tracks en het enige dat iets moeilijker te verteren is.

Hamrer Hippyer zou ons allemaal helpen te genezen en na een dikke veertien minuten voelen we ons zeker niet slechter.

Donker en intens, maar tevens breekbaar en mooi is dit een ongelooflijke reis naar het verleden. Laat op de achtergrond misschien wat afleveringen van de award winning serie Vikings (History Channel) lopen en je waant je zo in een andere wereld waar je niet uit weg wil.

We kijken nu al uit naar hun passage in de Ancienne Belgique op 17 november. Volledig uitverkocht!

Score: 81/100

Info

Release Date: 28 juni 2019

Label: Season of Mist

Producer: -

Singles:

Uitgaven: 2LP, 2LP Boxset, Cassette, CD, Download

Tracklist:

1. Galgaldr

2. Norupo

3. Othan

4. Traust

5. Vapnatak

6. Svanrand

7. Elivagar

8. Elddansurin

9. Hamrar Hippyer

bottom of page