top of page

Albums | Hollywood Vampires - Rise


Hollywood Vampires is de naam van een hardrockband, genoemd naar een club van Alice Cooper uit de jaren 70. De band bestaat uit de gitaristen Joe Perry en acteur Johnny Depp. Achter de microfoon vinden we natuurlijk zanger Alice Cooper zelf. Joe speelt ook keyboard en neemt ook enkele keren de microfoon in de hand. Tijdens tournees worden ze bijgestaan door o.a. Duff McKagan en Matt Sorum van Guns N' Roses en Robert DeLeo van Stone Temple Pilots. Veel buskruit dus. In 2015 kwam hun debuut uit en nu zijn ze terug met een zestiental nummers, waaronder drie covers.

Vanaf het begin is duidelijk wie de touwtjes in handen heeft. Alice zorgt dat I Want My Now volledig klinkt zoals we van hem gewoon zijn. Het uptempo nummer barst van energie en is doorspekt van veel orgel. Het doet me daardoor soms denken aan Baba O'Riley van The Who. Alhoewel deze opener zeven minuten duurt, houden ze na een vijftal minuten het ritmisch gedeelte voor bekeken en gaan ze de experimentele tour op. Het eindigt dan ook instrumentaal en laat een psychedelische sfeer volledig overheersen. We worden als het waren ondergedompeld in een demonen wereld.

Zo nu en dan krijgen we kortere nummers, die wellicht dienst doen om een sfeer te zetten voor het komende nummer. Zo ook Good People Are Hard To Find. We zweven met tergende stemmen die ons niet loslaten.

Met Who’s Laughing Now gaat het iets vlotter, al blijft dat depressieve, neurotische gevoel de ondertoon brengen. We horen een andere identiteit van Alice zingen. Met een op en neer gaande riff wordt een ritme gevormd, die gretig door Alice ingezongen wordt.

Het bindstukje How The Glass Fell zet met een piano terug een bepaalde sfeer voor The Boogieman Surprise. Dit groovy nummer sleept zich traag vooruit en zorgt door de bombastische stijl voor een beklijvend gevoel.

In tegenstelling tot wat we al gehoord hebben, blijkt de sfeer van het album om te keren. Welcome To Bushwackers klinkt een pak opgewekter. Van het ene naar het andere nummer vliegen we terug naar de sixties. De speciale echo op de vocalen en het opzwepende ritme wekt een rock ‘n roll sfeertje op. Eventjes de ogen sluiten en je ziet zo een vetkuif en contrabas. Zelfs Mary Lou wordt cliché-gewijs genoemd.

Een mijmerende pianist zorgt in The Wrong Bandage voor de juiste sfeer om You Can’t Put Your Arms Around A Memory in te leiden. Het lijkt wel dat Joe Perry hier een levenslied aan het zingen is, samen met een orgel die melancholie opwekt. Een ode aan David Bowie vinden we in Heroes, die Johnny Depp voor de gelegenheid zingt. Mr. Spider is een creepy nummer dat zich opnieuw tergend traag weet vooruit te slepen, alsof een spin zich in haar web trekt. Alice Cooper ten top. Naar het refrein toe neemt de kracht iets toe, maar daarna moeten we ons terug slaafs laten domineren.

En dan 180 graden draaien … vergeet wat vooraf ging, hier is We Gotta Rise. Dit triomfantelijk nummer verkondigt Alice Cooper voor president. Hoe neerslachtig, depressief en creepy de voorbije drie kwartier al geweest zijn, des te trots klinkt deze rollende trommel. Een nummer, gemaakt om in een lange stoet door de straten te feesten, de vlaggetjes zwaaiend. En opnieuw komen de roze Cadillac’s te voorschijn. People Who Died is een cover van Jim Carroll Band’s, die met zijn boogie woogie de dansbeentjes weet te triggeren.

En als je dan denk alles te hebben gehoord, sluit de band af met Congratulations, een nummer waarin een akoestische gitaar en een vertellende Alice Cooper je nog een laatste boodschap meegeven …

Een oude vos verleer je zijn streken niet. Het is duidelijk dat dit een album is waar de intussen 71-jarige Alice Cooper zijn stempel op gezet heeft. Maar ook Joe Perry en Johnny hebben hun bijdrage geleverd en die mix maakt net het unieke geluid van dit album. Met nummers waar hier en daar een inleidend sfeerbrugje je eerst in de juiste stemming brengt, kunnen alle nummers beluisterd worden zoals bedoeld werd. Of de covers nu echt nodig waren, daar zal elk wel zijn eigen mening over hebben. Feit is dat deze nummers er staan en een geheel vormen met de rest. Zo hier en daar een hoek af moet kunnen. Zo val je wel op en met wat theatrale vertoningen op het podium erbij is dit uitkijken naar een live optreden van deze band.

Score: 80/100

Info

Releasedatum: 21 juni 2019

Label: earMUSIC

Producer: Tommy Henriksen and the Hollywood Vampires

Uitgaven: CD Digipak, 2LP+Download and Digital

Tracklist:

1. I Want My Now

2. Good People Are Hard To Find

3. Who's Laughing Now

4. How The Glass Fell

5. The Boogieman Surprise

6. Welcome To Bushwackers (feat. Jeff Beck & John Waters)

7. The Wrong Bandage

8. You Can’t Put Your Arms Around A Memory

9. Git From Round Me

10. Heroes

11. A Pitiful Beauty

12. New Threat

13. Mr. Spider

14. We Gotta Rise

15. People Who Died

16. Congratulations

bottom of page