top of page

Albums | Majestica - Above The Sky


Alhoewel Majestica een nieuwe naam is, ligt de basis van dit gezelschap een stuk verder. Met Lords Of The Rings als inspiratie ontstond in 2004 de Zweedse band ReinXeed. Muzikaal haalden ze de mosterd bij de vroegere Helloween en Rhapsody. Met vanaf 2008 bijna elk jaar een nieuwe release zijn er intussen zes albums verschenen, tot het in 2014 wat stil viel. Gitarist Tommy Johansson was kort daarop gitarist bij Sabaton geworden en dat zorgde ervoor dat zijn eigen band een poosje “on hold” stond. Nu nemen ze de draad terug op. Ze nemen een nieuwe start en hebben hun naam naar Majestica omgevormd, gevolgd door een platencontract bij Nuclear Blast.

Met een ratelende bas en ijzingwekkende kreet schreeuwt de titeltrack Above The Sky de nieuwe schijf op gang. Veel lijkt er (gelukkig) niet veranderd en de “eagles fly free” in de teksten is een mooie knipoog naar hun helden. Een uiterst snelle Power Metal track met de nodige hoge vocalen zetten de toon en het mag gezegd, met zoveel melodie en klasse zou Helloween wel eens serieuze concurrentie kunnen krijgen. Met een video die vlotjes tienduizenden keer bekeken werd op de dag van de release moet ik je niet vertellen dat Majestica wel eens zou kunnen brokken maken.

Ook Rising Tide is op YouTube te vinden, al is het dan een lyric video. Zelf ben ik niet de beste zanger, maar het kriebelt enorm als je het aanstekelijke refrein hoort. Je kan op die muziek gewoon niet stilzitten, zo energiek moet Power Metal nu eenmaal klinken en dat zullen de heren geweten hebben.

En zo volgen er nog enkele nummers die, om niet in herhaling te moeten vallen, mij meer dan gemiddeld konden amuseren. Echter, aan een ballad lijken de heren niet gedacht te hebben.

Je zou natuurlijk achter elke titel meer kunnen zoeken, maar deze Future Land zou wel eens op Future World van hun pompoenvrienden kunnen geïnspireerd zijn. Qua muzikaliteit, snelheid en aanstekelijkheid hebben ze in elk geval veel gemeen.

Maar de volgende had ik echt niet zien aankomen. Father Time begint met een intense smeekbede, waardoor ik dacht dat we bij het voorlaatste nummer alsnog even gingen rusten. Maar de breekbare sfeer slaat na een halve minuut compleet om met een happy piano en algauw vliegen de snelheidsduivels toe met 440 bpm. Het nummer wordt nog zotter en lijkt soms op een uit de hand gelopen circus attractie. Ik geloofde mijn oren niet, maar een stukje 'French CanCan' of 'kerst'-nonsens werd zelfs niet uit de weggegaan. Prettig gestoord in het kwadraat en nog wat erbij. Die mannen moeten dringend naar Dr Stein …

Alliance Forever is de afsluiter die ons terug ter orde roept. Want met alle zotheden die de revue gepasseerd zijn, we mogen niet vergeten dat een (soms) voorspelbaar maar schitterend album vol verrassingen en funny momenten ons een klein uur bleef boeien zonder enig minpunt.

Majestica duikelt de metalscene binnen en alhoewel ze één van de vele cliché Power Metal bands zijn, katapulteren ze zich direct vrij hoog in de gelederen. De poging om luisteraars/fans eens goed van hun sokken te blazen is meerdere keren gelukt. Bewust alternatief denken met de nadruk op humor en zo iedereen op een verkeerd been zetten lukte hen prachtig. Zelfs toen we dachten dat we het door hadden, kwam de ene verrassing na de andere waardoor ze telkens twee straten voorliepen. Superknap en erg leuk. Het vuur blijft volop branden met deze melodieuze, soms knettergekke en happy klinkende Power Metal.

Score: 87/100 Info Releasedatum: 7 juni 2019 Label: Nuclear Blast Producer: - Singles: Rising Tide

Uitgaven: LP, CD, Digital

Tracklist:

Above The Sky

Rising Tide

The Rat Pack

Mötley True

The Way To Redemption

Night Call Girl

Future Land

The Legend

Father Time

Alliance Forever

bottom of page