top of page

Albumbespreking | Lungbutter, Honey


Constellation Records ontstond in Montreal, Canada in 1997. Het label legt zichzelf op om elk jaar steevast een viertal schitterende platen op de markt te brengen, stuk voor stuk pareltjes tot in 2010… Toen werd er meer geëxperimenteerd en zag er her en der een iets minder album het daglicht. De laatste jaren lag de nadruk meer op instrumentale werken, zoals Mata Roberts, Colin Stetson, Sarah Neufeld (Arcade Fire), Jessica Moss of Saltland.

Maar nu hebben ze weer een knaller van formaat te pakken uit de postpunk.

Lungbutter, vrij vertaald 'amandelsteen'' (ik raad niet aan om op te zoeken wat dat is), een trio dames uit Montreal die gitaar, drums en zang (of zoals ze het zelf noemen ‘sing-speak’) tot een waar hoogtepunt brengen. Denk even early-Sonic Youth meets The Breeders meets Merzbow.

Lungbutter ontstond reeds in 2013, maar viel uiteen toen de dames in verschillende steden gingen wonen. Ze speelden elk in zoveel bands dat ze een grote bagage meebrachten bij de hereniging in 2015. En toch duurde het nog tot 2018 vooraleer ze in de legendarische Hotel2Tango studio (het Mecca voor elke Constellation productie) kropen met producer en vriend Radwan Ghazi Moumneh (Jerusalem in My Heart).

Ky Brooks zorgt voor hartverscheurende gezangen, Joni Sadler zorgt voor betrouwbare drums en in zwaar contrast daarmee speelt Kaity Zozula guitar door drie verschillende versterkers om zo tot een oorgasmisch geluid te komen.

11 tracks in 33 minuten, meer punk kan het niet worden!

Invloeden van slowcore, free-noise en sludge rock zorgen ervoor dat er veel te beleven valt op dit album.

Opener Honey zet meteen de toon voor een drietal stevige songs, en het is wachten op Flat White om even op adem te komen. Intrinsic is het langste nummer van de plaat en het enige met een trage opbouw, maar ontploft in de laatste 2 minuten helemaal. Afsluiter Veneer ontspringt uit minutenlange gitaar-noise om een waardig slot te vormen.

Score: 79/100 Info Releasedatum: 31 mei 2019 Label: Constellation Records Producer: Radwan Ghazi Moumneh Singles: Honey

Uitgaven: LP, Digital

Tracklist:

Honey

Solar

Vile

Flat White

Bravo

Henry Danger

Intrinsic

Maryland

Depanneur Sun

Curtain

Veneer

bottom of page