top of page

Concerttip | Stoned Jesus + Fire Down Below, 4AD


Een apocalyptisch gesamtkunstwerk van heavy en progrock, stoner en psychedelica: Stoned Jesus orakelt een donkere toekomst waar hypnotiserende gitaren vereerd worden en songs knallen als het laatste oordeel.

Eerbiedwaardige journalisten van eerbiedwaardige media durven wel eens verklaren dat de gitaarmuziek dood en begraven is. Neem het van Stoned Jesus aan, zij dwalen. Dit psych/stoner/rocktrio uit Kiev, Oekraïne, bestaande uit gitarist/zanger Igor Sidorenko, bassist Serhij Sljussar en drummer Dmytro Zinchenko, zorgt sinds 2010 voor een onafgebroken geluidstrip gedrenkt in zware zompige heavy rock, groovende psychedelische stoner en doom.

Met hun vierde album Pilgrims onder de arm, kunnen ze ondertussen tot gevestigde waarden in hun genre gerekend worden. De epische YouTube-hit In The Mountain stond garant voor de doorbraak, en sindsdien waden de Oekraïners steeds dieper in het moeras van de stoner- en psychrock. Emotioneel geladen teksten worden gesmeten tegen een kolossale muur van atmosferische melodieën, het buikgevoel staat richting de vroege Black Sabbath, Electric Wizard, Sleep of zelfs Black Mountain. Maar Stoned Jesus overstemt zijn invloeden moeiteloos, is bijwijlen bijzonder inventief en avontuurlijk (met grungy ondertonen en uitwaaierende post-rock soundscapes) en toont zich absolute heer-en-meesters in de songwriting. Hun songs (check zeker de live uitvoering van In The Mountain, maar ook Feelvan op Pilgrims) blinken uit in het dynamisch spel tussen luid en stil, van heftige grooves tot een sereen luisterspel. En net dat maakt van Stoned Jesus de emotionele stormram waar we naar uit kijken.

De live godsspraak van Stoned Jesus beklijft, hypnotiseert zelfs, en creëert een alles verzwelgende orkaan die het publiek heftig knikkend, trippend, hossend en meebrullend meeneemt in zijn wervelwind. (4AD)

Fire Down Below bestormt je trommelvliezen met oorverdovende fuzzed-out stonerrock met een stevige psychedelische draai. Verwacht je aan een wilde, energieke liveshow waarvan je nekspieren de dupe worden.

Dit Gentse viertal weet dat gitaren tegen een stootje kunnen en laten dat – terecht – horen. Hun hoofdinvloeden zijn 90’s grunge en stoner en deze combinatie zorgt voor slepende, melodieuze muziek waarin harde gitaren de boventoon voeren.

Het sonische geweld wordt opgebouwd door hongerige en smerige riffs, een vettige portie stevige to-the-point drums en tomeloze energie. De ijzersterke vocalen zorgen voor een catchy toets, binnen de zware en meeslepende doom metal. Bands als Kyuss, Truckfightersen Nirvana zijn voor Fire Down Below grote invloeden.

Fire Down Below zat van meet af aan op het juiste spoor. Amper een jaar na hun oprichting, schieten de Gentenaren het debuut Viper Vixen Goddess Saint (2016) met groot succes de wereld in. Het album werd gemixt door Tim De Gieter (Much Luv Studio – Eleanora, Brutus, Barst), en gemasterd door Brad Boatright bij Audiosiege (Portland, USA): kwaliteit verzekerd dus. Ripple Music, het bejubelde Californische stonerlabel, stond op de eerste rij om VVGS opnieuw uit te brengen en releasede ook de tweede lp Hymn of the Cosmic Man in 2018, waarop de band hun stonerkosmos nog verder uitdijt.

De band deelde reeds de affiche met Monster Magnet, Mothership, Pentagram en Acid Kingen mocht openen voor de stoner cultband Fu Machu.

Fire Down Below bouwde al een trouwe fanbasis op, maar voor zij die de band nog moeten ontdekken, is dit de ideale gelegenheid om zich te bekeren tot hun geluidscultus! (4AD)

vrijdag 3 mei, 4AD (Diksmuide)

bottom of page