top of page

Album bespreking: Wheel, Moving Backwards


‘Why wait for the new Tool?’

Ze steken de bewondering voor de meesters niet onder stoelen of banken, de Brit en drie Finnen. Van de ritmische drumpassages over de pompende baslijnen en gitaarsound tot de zangpassages: "In afwachting van het nieuwe Tool album schreven we maar zelf die nummers die we willen horen!". Duidelijk.

Wheel is echter méér dan een kloon, ook al komen ze bij momenten erg dicht bij die grens die je beter niet overschrijdt. Bij Vultures en Where The Pieces Lie horen we de zware deprimerende riffs eigen aan Alice In Chains. Skeletons laat dan weer erg filmisch aandoende sferen horen die we kennen van bij Long Distance Calling.

In de epische meesterwerkjes Wheel, Tyrant en Lacking voegen ze dan alle stukjes van de complexe puzzel samen. Ook al tikken deze songs elk tegen/over de 10', op geen enkele moment vervelen ze. De opbouw is telkens tot in de puntjes verzorgd met rustige passages die als stilte voor de storm dienen. Voor je het beseft zijn die 10' voorbij en druk je op de repeat knop.

Waar ikzelf immens kan van genieten is het drumwerk van Santeri Saksala. Man wat speelt die jongen gevarieerd en ritmisch Met zijn speelstijl eist hij in elk nummer een prominente rol op, alsof hij telkens aan het soleren gaat maar toch ten dienste van de song stelt. Na een concert van 90' moeten zijn armen eraf hangen, denk ik dan.

Moving Backwards eis je vrijdag bij je platenboer op. Dit uitstekende debuut volgt op de beide eerder verschenen EP's The Path en The Devide en is een must voor fans van eerder genoemde bands. Wheel hebben meteen de lat erg hoog gelegd voor hun idolen die maar beter serieus uit hun pijp komen.

Spijtig genoeg (nog) niet op Belgische podia, wel in onze buurlanden als opener voor de Zweedse Art-Rockers Soen (met ex-Opeth drummer Martin Lopez).

“Life is like a wheel. Sooner or later, it always come around to where you started again.” – Stephen King

Toppers: Vultures, Wheel, Tyrant, Lacking

Score: 84/100

Info Releasedatum: 22 februari 2019 Label: Odyssey Music Network Producer: - Singles: Vultures

Where the Pieces Lie

Uitgaven: LP, CD, Digital website

Tracklist:

Vultures

Wheel

Tyrant

Up The Chain

Skeletons

Where the Pieces Lie

Lacking

#albumreview #albumbespreking #nieuwealbums #nieuwereleases #newalbum #newrelease #nieuwalbum #wheel #movingbackwards

bottom of page