top of page

Album bespreking: Beyond The Black, Heart Of The Hurricane


‘Ten points from the Belgian jury!’

Symphonic Metal? Overdreven bombast, baljurken, trommelvlies pijnigend gekweel…ik krijg daar stenen kloten van! Neem mijn review vandaag dus niet al te serieus indien je grote fan bent van dit genre. Ik heb er niets mee, het doet me bitter weinig tot niets, maar wie ben ik om dan te oordelen, right? Groot was echter mijn verbazing toen ik Beyond The Black voor het eerst hoorde/zag: een zangeres, jawel, maar zonder baljurk én met een stem die me héél erg aanspreekt. Jennifer Haben heeft een zuivere, heldere strot die mijn trommelvliezen streelt: krachtig genoeg om tussen al het instrumentaal geweld uit te springen, en vol gevoel in de rustige passages. Op 9-jarige leeftijd richtte ze haar eerst (school)groepje op, in 2007 won ze de ‘Beste Stimme’ (wedstrijd van tienerzender Kika), werd bijna richting Duitstalige popdeuntjes geduwd via Disneychannel en het meidengroepje Saphir, om dan in 2014 een 180° bocht te maken met Beyond The Black. Op basis van enkele demotapes mochten ze datzelfde jaar op Wacken optreden, om dan enkele jaren later met de Scorpions de hort op te kunnen. In 2015 verscheen hun eerste album Songs Of Love and Death. Na hun tweede album werd héél de bezetting rond de getalenteerde en charismatische jonge frontvrouw gewisseld, en pakken onze Oosterburen nu uit met hun derde full album.

Tijd om terug te grijpen naar mijn ‘titel’ bij dit stuk. Van bij de opener Hysteria kreeg ik meteen een Eurovisiesongfestival gevoel dat nooit echt verdwijnt. Tot bijna halfweg wisselen uptempo en midtempo songs af met (power) ballads, allemaal met erg catchy en goed in het oor liggende melodieën. Na slechts drie luisterbeurten zing ik er spontaan enkele van mee en krijg ik ze niet uit mijn hoofd. Wat het allemaal boeiend genoeg houdt is de fantastische stem van Haben, die zowat alles aankan én bovendien qua Engelse uitspraak perfect is…niet evident voor Duitstaligen. Een stuk minder voor mij is de aanhoudende bombast die blijkbaar hoort bij dit genre: elke song verzuipt in een overdaad keyboards/strings en koortjes waardoor het epische karakter regelmatig aan pathos grenst, bv. bij het middeleeuws gekruide Song For The Godless of het met Gregoriaanse zangen gespekte Beneath A Blackened Sky. De ballad Escape From The Earth is dan een ware verademing, ook al hoor ik deze graag nog iets meer gestripped. Tot hier scoort het zestal wat mij betreft nog goed, maar dan zakt het niveau toch een heel stuk, naar vooral opvullertjes en niemendalletjes, op drie songs na. My God Is Dead is een erg mooie power ballad met dynamiek in het refrein. Breeze is misschien wel de beste song op dit album. Jawel, opnieuw een ballad, mooi gearrangeerd en met een subliem en vol emotie zingende Haben. Ik kijk doorheen de overdreven bombast naar het einde toe, en ook dat mannenkoor in het refrein hoefde voor mij niet…Jennifer Haben aan de piano zou volstaan. Echo From The Past is trouwens nog zo eentje waarmee ze voor mij naar het Eurovisiesongfestival mogen trekken en de 10 punten bij de vleet mogen binnenrijven. Ik zing, en supporter, uit volle borst mee.

Beste liefhebbers van Symphonic Metal, neem het me niet kwalijk, maar op enkele tracks na krijg ik het hier nog warm noch koud van. Ik lees en hoor hier en daar bovendien 'Godless', 'Blackened', 'Doom', 'Death' en 'Dead', maar zoals de titel Fairytale Of Doom aangeeft, is het allemaal erg luchtig en zelfs een beetje 'plastic'….donker/zwaarmoedig als in het sprookje Maleficent. Fans van het eerste uur kunnen Heart Of The Hurricane echter blindelings aanschaffen: minstens even sterk als hun debuut, zeker beter dan de opvolger. Voor hen is mijn score van 67 waarschijnlijk een 87. Misschien voor album nummer 4 de kwaliteit, die er absoluut is, laten primeren boven de kwantiteit?

Toppers: Through The Mirror, Million Lightyears, Escape From The Earth, Breeze

Score: 67/100

Info Releasedatum: 31 augustus 2018 Label: Napalm Records Singles: Heart of the Hurricane Million Lightyears Uitgaven: LP, CD, Digital website Tracklist: Hysteria Heart Of The Hurricane Through The Mirror Million Lightyears Song For The Godless Escape From The Earth Beneath A Blackened Sky Fairytale Of Doom My God Is Dead Dear Death Scream For Me Freedom Breeze Echo From The Past Parade

Jennifer Haben (v) Tobias Lodes (g, bv) Jonas Roßner (k, bv) Stefan Herkenhoff (b), Chris Hermsdörfer (g, bv) Kai Tschierschky (d)

(photo credit: Heilemania)

#beyondtheblack #jenniferhaben #heartofthehurricane #napalmrecords #symphonicmetal #powermetal #germany #duitsland #saarland #albumreview #albumbespreking

bottom of page