top of page

Week van de Belgische muziek | Door het oor van ...

Tijdens de Week van de Belgische muziek – van 8 t.e.m. 14 februari – slaan VI.BE en VRT de handen in elkaar met verschillende spelers uit de brede muzieksector en diverse media om muziek van eigen bodem en haar zwaar getroffen sector volledig in de spotlights te zetten. De hele week wordt één grote liefdesverklaring aan de Belgische muziek. Vanzelfsprekend dragen ook wij ons steentje bij.Hemelbestormer

Hemelbestormer omschrijven is geen simpele opdracht. Ze maken een instrumentale mix van post-metal, doom, black metal en ambient. Maar bovenal is het muziek die je moet kunnen voelen, die je ergens naar toe moet kunnen nemen. Zelf omschrijven ze dit als: Alles draait om de sfeer. Dat is iets wat live ook goed merkbaar is. Ze spelen in bijna volledige duisternis zodat de aandacht volop kan gaan aan de muziek en de projectie die gemaakt is door hun bassist Kevin Hensels.

Ook al dat het kwartet "pas" sedert 2012 bestaan en nog maar 2 albums uit hebben, hebben de groepsleden al heel wat op hun palmares staan.

Zo heeft drummer Frederik "Cozy" Cosemans nog gespeelt Serpentcult en bij Death Penalty (een doom metal groep die is opgericht door Gaz Jennings van Cathedral), en speelt hij nu nog altijd bij Hedonist. Gitarist Filip Dupont gaan we vooral kennen van Gorath en Ill Fares The land.


Ikzelf heb Hemelbestormer leren kennen op Darken The Moon in 2014 bij hun allereerste optreden. Maar zoals typisch bij deze muziek duurt het eventjes voor je er volledig in kunt komen en dat was toen bij mij nog niet gelukt. Een paar jaar later toen ze het voorprogramma van Conan mochten verzorgen is dat wel voor de volle 100% gelukt. Gewoon de ogen dichtdoen en genieten van de muziek was toen de boodschap.


Ook al dat ik meestal iets heb van: Voor dit soort muziek zijn club shows veel beter dan festival shows hebben deze 4 Limburgers mij van het tegendeel bewezen op Graspop 2019. Ze mochten toen openen in de metaldome en dat was fenomenaal. Ik denk dat ze iedereen daar hebben kunnen meenemen op een trip van gitaren, drums, drones, ... Het is uitzonderlijk om als opener op Graspop zo veel volk in de Metaldome te kunnen krijgen.


Voor diegenen die ook willen genieten van deze muziek, op 13 mei (Hemelvaart) gaan ze in de Crypte van de St. Pietersabdij in Gent optreden en dit livestreamen. Wat mij betref: hun muziek in zo een setting is niet te missen!

Commentaires


bottom of page