top of page

Week van de Belgische muziek | Door het oor van ...

Tijdens de Week van de Belgische muziek – van 8 t.e.m. 14 februari – slaan VI.BE en VRT de handen in elkaar met verschillende spelers uit de brede muzieksector en diverse media om muziek van eigen bodem en haar zwaar getroffen sector volledig in de spotlights te zetten. De hele week wordt één grote liefdesverklaring aan de Belgische muziek. Vanzelfsprekend dragen ook wij ons steentje bij.Prima Nocta Medley


Maya's op de Gentse Feesten


Als Nederlander ben ik niet heel erg bekend in de Belgische muziekwereld. Sterker nog, buiten de folkscene om zijn maar een paar ‘grotere bands’ die ik ken van de hitlijsten en de grote festivals. Echter zijn dit niet echt bands die ik veel luister of onwijs leuk vind.


Ondanks dat de Belgische folkscene fantastisch is, is band die mij het meest na aan het hart ligt, Prima Nocta.


Ik leerde Prima Nocta kennen toen ze acht of negen jaar geleden voor het eerst op Castlefest stonden. Hun optreden was op een klein podium op een achteraf veldje. Ondanks dat ze nauwelijks op het podium pasten, was het optreden vol energie, heerlijke melodieën en passie.


Prima Nocta is een groep onwijs leuke mannen die met doedelzak, drums, bouzouki en vele andere instrumenten onwijs leuke muziek maken. Het is niet eerlijk om het te omschrijven als middeleeuwse muziek, of folkmuziek, of zelfs bagpipes’n’drums, want het heeft meer dan dat. Muziek van Prima Nocta is melodie, folkmuziek, middeleeuwse geluiden, afgewisseld met rock en metal. Je moet wel van goeden huize komen wil je stil kunnen staan bij het luisteren naar deze muziek.


Over de jaren is Prima Nocta uitgegroeid tot één van de meest populaire acts in de Nederlandse folkscene. Maar nog belangrijker, ze zijn hele goede vrienden van mij geworden. En dan heb ik het niet alleen over de heren die de muziek maken, maar de dames die achter hun staan zijn minsten net zo fantastisch.


Het is alweer even geleden sinds ze hun laatste album Lost in Time uitbrachten, maar de heren van Prima Nocta zijn op het moment bezig met de opnames van hun volgende album.


Mocht je geïntrigeerd zijn en na het luisteren van Prima Nocta meer willen, de Belgische folkscene is echt super. Ga maar eens luisteren naar Rastaban, EmBrun, Acus Vacuum of La Horde. Al deze bands weten hoe ze je moeten laten dansen en lachen. Iets wat we allemaal hard nodig hebben.

website

Luister op Spotify
#rawreports #weekvandebelgischemuziek #muziek #mariellegrootobbink #folkmuziek #primanocta

bottom of page