• Bertus Elings

Week van de Belgische muziek | Door het oor van ...

Tijdens de Week van de Belgische muziek – van 8 t.e.m. 14 februari – slaan VI.BE en VRT de handen in elkaar met verschillende spelers uit de brede muzieksector en diverse media om muziek van eigen bodem en haar zwaar getroffen sector volledig in de spotlights te zetten. De hele week wordt één grote liefdesverklaring aan de Belgische muziek. Vanzelfsprekend dragen ook wij ons steentje bij.Fleddy Melculy

In de week van de Belgische muziek is er natuurlijk één band waar we, als liefhebbers van het hardere muziekgenre, niet omheen kunnen: Fleddy Melculy. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat de eerste hype rondom Jeroen Camerlynck en de zijnen mij, als Nederlander, een beetje is ontgaan. Ik heb het dan over T-shirt van Metallica, een nummer dat in België insloeg als een bom en dit vijftal meteen op de kaart zette.


Voor mij duurde het tot, om precies te zijn, 25 februari 2017. Toen zag ik deze thrash- en hardcorejongens voor het eerst, in Merleyn in Nijmegen. Ik mocht er ook meteen iets van vinden, weliswaar voor een ander medium dan Brothers in Raw, maar toch… Sindsdien heb ik de heren al een keer of vijf gezien en het is iedere keer een feestje. Een Feestje in Uw Huisje!


Fleddy Melculy is, zoals reeds gezegd, een uit vijf mensen bestaande band die een combinatie maakt van thrashmetal en hardcore. De oorsprong ligt in 2016, bij een collega van frontman Jeroen die een T-shirt droeg van Chewbacca terwijl hij niet wist wie ‘die hond’ eigenlijk was. Jeroen richtte Fleddy Melculy op – een naam die hij ooit in een boekje had gelezen en had onthouden – bracht T-shirt van Metallica uit, draaide daarvoor zelf in een halve dag een clip in elkaar en de rest is geschiedenis.


Nederlandstalige, snoeiharde, retestrakke, moddervette hardcore. Nederlandstalig! Had ik al gezegd dat ze Nederlandstalige hardcore maken? Fantastische nummers, met aansprekende titels als Geen vlees wel vis, Apu van de nightshop, Brood en niet te vergeten het nummer over de buurman van the beast, 668. In 2016 brengen de mannen een ep uit, Wat de Fok?, een regelrechte voorbode voor wat Fleddy later dat jaar zal worden uitgebracht: Helgië. Jeroen, Levy, Tim, Bart en Sybren zijn vervolgens niet meer te stoppen in hun tocht om België en Nederland te veroveren met hun muziek. Overal waar ze spelen, worden ze op handen gedragen. Bij Doornroosje in Nijmegen zijn de mannen zelfs zo populair dat kok Nienke Jeroen in de spotlight zet in haar kookboek Can I Have Some Of Your Famous Hotsauce over de uienpakora’s die ze hem serveerde.


Als blijkt dat de twee Nederlandstalige landen aan Fleddy’s voeten liggen, ontspruit er een nieuw meesterwerk aan het brein van Jeroen. Het dubbelalbum De Kerk van Melculy ziet in februari 2018 het levenslicht. Ook dat album wordt met lof ontvangen, evenals het live-album dat later dat jaar uitkomt van het legendarische optreden bij Graspop Metal Meeting. Vorig jaar was het de beurt aan Sabbath Fleddy Sabbath, dat helaas niet gepaard kon gaan met live-optredens.


Al met al is dit, naar mijn bescheiden mening, één van de beste, zo niet DÉ beste, band die België ooit heeft voortgebracht en daarom mag-ie in deze week niet ontbreken.


facebook

website


Luister

#rawreports #weekvandebelgischemuziek #muziek #bertuselings #fleddymelculy #sabbathfleddysabbath #sonymusic