top of page

Week van de Belgische muziek | Door het oor van ...

Tijdens de Week van de Belgische muziek – van 8 t.e.m. 14 februari – slaan VI.BE en VRT de handen in elkaar met verschillende spelers uit de brede muzieksector en diverse media om muziek van eigen bodem en haar zwaar getroffen sector volledig in de spotlights te zetten. De hele week wordt één grote liefdesverklaring aan de Belgische muziek. Vanzelfsprekend dragen ook wij ons steentje bij.Het Balthazar Virus

Als Nederlander heb ik maar pech, dat al die grote goede bands uit België komen. Vraag je in Nederland naar deze grote Belgische bands krijg je vaak maar vage blikken: 'Wie?' Èèn zo'n band is Balthazar.


Als ik hèèl eerlijk ben staat Balthazar ook nog niet heel lang in mijn playlists. Toch is de Vlaamse band binnen èèn jaar, mijn top 3 van meest gestreamde artiesten binnen gedrongen. (Toch fijn, dat Spotifywrapped.) En dat niet alleen dankzij de plaat Fever. Blood like Wine was mijn meest gedraaide nummer in 2020. Dat waren dus heel wat glazen geproost op de nacht.

Voor Brothers in Raw was Balthazar in Rotterdam op 14 februari mijn eerste concert wat ik mocht fotograferen voor de site. Super blij was ik, er niet bij stil staand dat ik ook al kaarten had voor hun liveshow in Den Haag, een week later. (2 keer Balthazar dus, dubbel feest!)

Ik was een heel weekend sprakeloos, wat speelde ze een sterke show in Rotterdam! De show was een vlotte mix tussen nummers van hun toen nieuwe album Fever en klassiekers met als ultiem hoogtepunt Bunker.

Een week later, en inmiddels bekomen van de fijne Valentijnsshow stapte we weer in de auto. Balthazar part 2! Was het toeval dat de show vorige week zo goed was? We gaan het vanavond merken.

21:00 uur precies stapt de band weer op het podium, net als de eerste keer met een tot Ennio Morricone-versie verbouwde versie van Fever op het podium. Weer speelt de band een extreem strakke show. De show is vrijwel identiek aan die van 7 dagen eerder. Toch verveelt de show geen seconde, de uitverkochte zaal draagt de band op handen, en de energie spat er vanaf! Hoogtepunt? De live nog sterkere versie van Blood Like Wine!


Sand

Afgelopen oktober kwam de band met een verrassing, als aanvulling op hun eerdere single dit jaar Halfway komt Balthazar nu met een nieuwe single. Maar, de release van Losers is niet hun enige verrassing: 26 februari 2021 komt hun nieuwe album Sand uit. De eerste singels van dit album zijn al veel belovend. Het is te merken dat Balthazar sinds Fever weer een stap verder is. De nummers klinken dankzij de trompet-melodietjes en vettige baslijnen nog steeds als echte Balthazar-songs. Toch zijn er in dit album ook meer elektronische invloeden te horen, zoals de drumcomputers op You Won't Come Around.


Het nieuwe album van Balthazar Sand met nummers zoals Losers, Halfway en On A Roll vind je vanaf 26 februari bij alle streamingsdiensten en natuurlijk in de platenzaken.


Foto's: Tim van Kleunen (concertfoto's) en Alexander 'D Hiet (groepsfoto)


#rawreports #weekvandebelgischemuziek #timvankleunen #Balthazar #Sand #Fever #Maassilo

bottom of page