top of page

Sounds | Tenacious D, Time Warp


Dinsdagen zijn mijn kryptoniet, altijd al zo geweest. Combineer dat met het meest duistere jaar in recente geschiedenis en het feit dat de herfst nu wel echt begonnen is nu we omgeschakeld zijn naar het winteruur. Dit alles om mijn extreem melancholiek humeur te kaderen op de desbetreffende dinsdag in kwestie. Ik ben sowieso al helemaal geen ochtendmens, maar deze dinsdag drukte het gewicht van de wereld echt wel op mijn schouders. Bij de laatste broodnodige bakje troost voor ik naar het werk moest vertrekken opende ik Facebook en lachte de allereerste post in mijn feed me toe. De nieuwe cover-single van Tenacious D, waarover al dagen duchtig gespeculeerd werd op basis van wat eyeliner onder de blauwe kijkers van Kyle Gass.


De eerste gitaaraanslag wist me meteen te vertellen wat de gestifte Rocky Horror Picture Show lippen bevestigden. Het was motherfucking Time Warp. Er gleed een brede glimlach over mijn gezicht die de hele dag zou blijven nazinderen, terwijl ik duchtig op en neer wipte op het ritme van deze ongelofelijke catchy tune. Na de eerste luisterbeurt stormde ik richting de trap en schreeuwde ik naar mijn douchende en vooral nietsvermoedende wederhelft “HET IS TIME WARP EN HET IS FUCKING FENOMENAAL”. (Niet voor het eerst overigens dat ik dankzij Tenacious D mijn rustige buurt opschrikte, getuige mijn review van hun passage in Vorst Nationaal eind februari.) “Wat?” kwam er kalm terug. Maar ik was al weer weg. Nog eens luisteren. Er zijn maar weinig dingen die me op zo’n droeve dinsdagochtend gelijk een gek kunnen doen dansen in de keuken, maar deze plaat maakte een soort oerdrang in me los die ik niet kon bedwingen. Niet wou bedwingen ook. "But it's the pelvic thrust, That really drives you insayayayayayane!" Het zal wel zijn!


De stem van Black is perfect voor het donkere karakter van het bekende nummer uit een van de meest bizarre en fantastische musicals die ik al ooit zag. De uithalen die hij inzet zijn zo mindblowing, dat je Jack’s hoofd bijna mee ziet ontploffen van de inspanning. Hoewel je de eigen muziek van Tenacious D vaak best extreem theatraal kan noemen, is dit veruit het meest epische nummer dat (en misschien zelfs wel de beste plaat die) ze al ooit hebben uitgebracht. (Is dit misschien het nummer waarover ze het hebben in Tribute?) Het doet zelfs het geweldige origineel uit de film een beetje verbleken, dankzij de rauwe en brute energie die The D meer dan ooit uitstraalt.


Tenacious D bracht het nummer uit in het kader van Rock The Vote, voor een keer RockY the Vote hernoemd. Met de zinsnede “it's just a jump to the LEFT, and not a step to the right!” was het natuurlijk perfect voor de huidige verkiezings-hetze die in de USA aan de gang is. Ik herinner me nog die bewuste novemberdag in 2016 toen elk rationeel mens in ongeloof en wanhoop het hoofd boog bij het zien van de verkiezingsresultaten. Ik troostte me toen met het idee dat dit hopelijk nieuwe Rock Against Bush-achtige muziek zou teweeg brengen. This is the content we need right now. We hebben het verdomme wel verdiend.


PS: Geniet ook van de cameo’s van o.a. Susan Sarandon (die Janet Weiss speelt in de film Rocky Horror uit 1974), George Takei, ex-presidentskandidaten Elisabeth Warren & Pete Buttigieg en nog zoveel anderen.Foto: Emily Parry | 23 februari 2020, Ziggo Dome (Amsterdam)


Comments


bottom of page