top of page

Sounds | Sylvaine, Mono No Aware


Toen ik dit nummer doorgestuurd kreeg moest ik om de één of andere reden niet twijfelen. Niet de naam ‘Sylvaine’ maar wel haar logo deed een belletje bij me rinkelen, al kon ik me toen niet herinneren van waar ik het kende. Ondertussen weet ik het al terug. Ik heb in het verleden reeds een album van deze multigetalenteerde dame beluisterd.


Binnenkort verschijnt 'Nova', het vierde album van Sylvaine. Nummers zoals Nowhere, Still Somewhere en Mono No Aware klinken alvast veelbelovend.

Mono No Aware wordt vergezeld van een videoclip – al komt het nummer ook behoorlijk hard binnen zonder video. Puur, kwetsbaar en tegelijk ook zo krachtig en zelfzeker. Prachtige, atmosferische melodieën waarop ik me heel graag laat meeslepen. Catchy met momenten. Een deuntje dat in m’n hoofd blijft hangen en er nog even mag blijven zweven.


'Nova' verschijnt op 4 maart 2022 via Season of Mist.lees

SYLVAINE comments on the track: "The moment when you appreciate the beauty of our human existence and what lies within it being completely transient, yet feeling overcome by sadness for the exact same reason, that is "Mono No Aware". Every Sylvaine record holds one song title that can't be directly translated into English, and this time I felt the melancholy and depth of the Japanese saying "mono no aware" fit perfectly with the emotions that went into creating this record. Existing somewhere between nostalgia, a yearning for things lost and past times and a respect for the ephemeral nature of things, "Mono No Aware" basically deals with how hard it is to accept that the only constant in our existence is change. Being one of the heaviest tracks I wrote to date, "Mono No Aware" is filled with intensity in every way, pushing the borders of light and dark even further. This song also holds some of my favorite lyrics of the album; "You need to fade away, so I can truly see you. Show me the meaning of being alive - Fading, I see you now"Comments


bottom of page