top of page

Sounds | Subterranean Street Society, It's Me Baby


Geen video, dedju, maar toch wil ik dit nummer met jullie delen. Waarom? Wel, we lieten de schrijver en producer van het nummer - Louis Puggaard-Müller - aan bod komen in onze reeks over muzikanten en hun favoriete instrument. Dat is natuurlijk niet de hoofdreden. It's Me Baby is een prachtig gezongen, licht folky aandoend nummer dat drijft op een repetitief gitaarpatroon, het immens sterke en warme stemgeluid van de man zelf en wat heerlijke koortjes errond. Op elk moment verwacht je dat wat een heel lange intro lijkt, losbreekt. Doch net wanneer je dit niet meer verwacht, zetten o.a. de drums in en zwelt deze parel aan, héél even maar zodat de impact ervan maximaal is. Bovendien brengt het artwork het broodnodige kleur in wat nog maar eens een donkere periode lijkt te worden.


Saudade verschijnt op 11 februari in eigen beheer. Luister ook naar: One And A Half Men Tent


LIVELees


‘It’s Me Babe’ – een toespeling op Bob Dylans klassieker ‘It Ain’t Me Babe’ – is de tweede single van het aanstaande album ‘Saudade’ van de Deens-Nederlandse band Subterranean Street Society. Net als voorganger ‘One And A Half Men Tent’ is het een breakup song en speelt het een hoofdrol in de verhaallijn van ‘Saudade’.

Saudade

De zeven nummers op ‘Saudade’ zijn geschreven door Puggaard-Müller in een turbulente periode van zijn liefdesleven. Nadat hij de relatie met zijn Nederlandse minnares verbreekt, trekt hij couch-surfend door Amsterdam, twijfelend of hij terug naar Denemarken zou gaan of niet. De band is nu zijn grootste liefde en reden om te blijven, maar dan ontmoet hij ook een andere vrouw in Amsterdam. Zowel deze vrouw als zijn oude liefde zijn bekende singer-songwriters, die in verschillende delen van de stad wonen. Zijn onvermogen om in deze voor hem moeilijke situatie een nieuwe relatie aan te gaan resulteert in opnieuw liefdesverdriet. In die toestand en in een laatste poging zijn geliefde terug te winnen, schrijft hij ‘It's Me Babe’ en reist vervolgens met zijn gitaar af naar Portugal, waar hij geïnspireerd raakt door de nationale volksmuziek en de liedjes op de tweede helft van ‘Saudade’ ontstaan. Niet voor niets is de albumtitel een Portugees woord, wat zoveel betekent als een mix van melancholische gevoelens, veelal gebruikt in de context met de fado.


Subterranean Street Society

Subterranean Street Society bestaat naast Puggaard-Müller uit Ivo Schot (bas/gitaar/zang) en Joost Koevoets (drums/tape noise/zang) en maakt een mix van folk, alternative en grunge, met poëtische verhalen over tragische helden, romantische liefdes en zwervende zielen. Kwetsbare storytelling met een manisch randje, gebaseerd op een leven van reizen tussen zalen, festivals en het spelen op de straten van Europa. Live is de band ruig, explosief en onvoorspelbaar, een sound en attitude die het trio sinds 2016 exporteert over de hele wereld, met shows in Nederland, Duitsland, Denemarken, Engeland, Italië, Rusland en Nieuw-Zeeland.

Net als het aanstaande ‘Saudade’ had het vorige album van de band een conceptueel karakter. Op ‘Twelve Steps’ (2020) is alcoholisme het thema, geïnspireerd door de strijd van Puggaard-Müllers vader tegen deze verslaving. Het leverde lovende besprekingen op in nationale dagbladen en magazines, en de band was te zien in het tv-programma The Ballroom van Jan Douwe Kroeske. Muziek van de band is ook te horen in de Noorse Netflix-serie ‘Ragnarok’.
Yorumlar


bottom of page