top of page

Sounds | Scapeshift, We are the Fire


We are the Fire, het eerste nummer van het nieuwe metal project van Raven Invicta (ex-Cathubodua) en Jelle Vanloo (ex-Innervate) laat twee werelden in nagenoeg perfecte harmonie samenkomen. Wat begint als een soundtrack voor een post-apocalyptische film, laat op dynamische wijze de dramatische orkestrale fundering gelegd door het compositiorisch talent van Raven Invicta en de death metal saus die Jelle erover giet mooi samenvloeien tot een geheel dat nauw aanleunt bij melodic death metal.

Ik hou in eerste instantie natuurlijk mijn hart vast: het is een combinatie die snel kan ontaarden in een plakkerige, al te bombastische soep die we in symfonische metal reeds teveel over ons heen krijgen. Die 'fout' maken beide echter niet: daarvoor zijn de arrangementen véél te sterk en de overgangen te goed geplaatst. De manier waarop diverse instrumenten zijn geïntegreerd is trouwens erg slim gedaan, met oog voor detail en de juiste verhoudingen: geen overdadige keys, geen belachelijke gitaarduelletjes, geen opera/baljurkgehalte en geen tranerige violen. We krijgen daarentegen een krachtig en vrij donker filmisch klanktapijt. Wanneer Raven Invicta dan haar duivels ontbindt, komt er een kracht uit die elektrische viool die je niet voor mogelijk houdt. De unclean vocals van Jelle zijn hierbij een perfecte match. Net voor de stormachtige finale krijgen we nog een rustig intermezzo waarin Raven opnieuw schittert, mooi de intensiteit van het nummer bewaart en ons triggert samen de tocht doorheen het dystopische landschap verder te zetten.


Knap ook hoe Jelle alles visueel verpakt, al voel ik hier soms net teveel de breuk tussen de knappe CGI (filmisch landschap) en de sfeervolle fragmenten met de beide hoofdpersonages. Tijdens de laatste 45 seconden valt naar mijn smaak dan alles wel mooi in de plooi.

Dit, beste mensen, is een DIY project op basis van geen enkele externe financiële injectie! Om maar aan te geven wat mogelijk is wanneer iemand de ballen heeft in deze talenten te investeren.lees


"Het thema van de band is geinspireerd door film en game muziek, vooral dan door films met de neon cyberpunk feel zoals de Blade Runner films, de anime Akira en o.a. het bekende computerspel Final Fantasy 7. Dit hebben we visueel dan ook doorgetrokken in het project."

"Wat de lyrics en zangtechniek betreft, liggen mijn roots vooral in de melodische death metal, bij bands zoals Dark Tranquillity, At the Gates en Insomnium... In mijn teksten probeer ik dit dan te combineren met de cyberpunk of film/game thematiek die we voor dit project hebben gekozen. Ik schrijf vooral op een poëtische en open manier. Dit laat de luisteraars toe het verhaal op hun eigen creatieve en gevoelsmatige manier te interpreteren.

Ik had tijdens de periode dat we het nummer schreven al het idee om te schrijven over de interne, creatieve drive/motivatie en het doorzettingsvermogen dat artiesten of mensen in het algemeen kunnen hebben. Bij de titel We are the Fire staat het vuur dan symbool voor de drive, het branded verlangen. Daar zit ook de interne struggle dat dit met zich meebrengt in, o.a. in het proberen samenwerken met anderen en de zoektocht naar mensen met dezelfde drive. Maar ook hetzelfde begrip voor die bepaalde motivaties en manier van denken. Dit heb ik dan gecombineerd met een post-apocalyptische thematiek en het thema hoop, omdat ik vond dat het nummer een hoopgevende, motiverende vibe had. Een beetje hoop in donkere, futuristische tijden dus." - Jelle Van Loo -


"Specifieke inlvoeden bij het componeren van dit nummer waren Two Steps From Hell, Colossal Trailer Music, Eluveitie en At the Gates. Voor de sound van de orkestratie heb ik mij verdiept in synths en electronische geluiden om die dan te combineren met een symfonsich orkest. Deze mix van klassiek orkest met electronica geeft het effect van moderne film- en gamemuziek waar we naar opzoek waren! De eerste demo van We are the Fire bestond enkel uit een modern orkestgeluid met de drumpatronen eronder. Daarna werden de gitaarrriffs en de vocals toegevoegd.

Ik wilde voldoende contrasterende elementen creëren in dit nummer om de overgangen tussen de delen extra veel impact te geven. De openheid van het refrein en de intro contrasteren met de snelle brutale strofes. De bridge begint dan weer onverwacht met een etherische vioolmelodie begeleidt door cleane gitaar arpeggio's en een sfeer van rust. Daarna breekt de hel los met een dramatsich brutaal vocaal deel gevolgd door een even dramatische solo op elektrische viool." - Raven Invicta -

Credits

'We are the Fire" written by Scapeshift (Raven Invicta & Jelle Van Loo)

Guitars written by Glenn Van Loo

Recorded by Yarne Heylen @ Project Zero Studio

Drums recorded by Vincent Verstrepen

Guitars recorded by Kyron Vannuffelen

Vocals by Jelle Van Loo

Electric violin, bass & orchestrals by Raven Invicta

Mixed by Viktor Gullichsen

Mastered by Jens Bogren @ Fascination Street studio

Videoclip and graphic design by Jelle Van Loo


facebook#music #muziek #sounds #newmusic #newsong #newvideo #johnvandemergel #scapeshift #wearethefire #raveninvicta #jellevanloo

bottom of page