• Marielle Groot Obbink

Sounds | Plunder, Geef je eten12 juni bracht het levenslicht aan het nieuwe plaatje van de Nederlandse piratenfolkband Plunder. Het nummer Geef je eten, is een feestelijk up tempo nummer over de ontembare honger van piraten.


Gezamenlijk met het nummer kwam er een nieuwe video uit die heel duidelijk laat zien dat deze piraten er geen doekjes om winden. Een video clip, die niet volledig voor kinderoogjes geschikt is, laat zien waar Plunder voor staat. Goeie muziek, een mooi feest en vooral veel plezier.


Geef je eten is het tweede nummer dat uitkomt van het verwachte nieuwe album; Vrijhaven komt uit op 2 juli.


Luister ook naar:

Demonen


Live:

Op 2 juli geeft Plunder een concert ter ere van de release van hun nieuwe album in de P60 te Amstelveen.

Ter info De vijfkoppige band Plunder ontstaat in de wachtrij voor het festival Welcome to the Village, wanneer een stel muzikanten van de Academie voor Popcultuur besluit samen te werken. Hiermee gaat een wens van frontman Lennart in vervulling; een band starten die met folk instrumenten, muziek van verschillende culturen combineert. Plunders muziek met invloeden van folk, ska, Iers en Balkan, gecombineerd met Nederlandse teksten, is het best samen te vatten als Pirate Partyfolk. Naast de drums, de bas en gitaren voor de stevige dansbare basis, zorgen de fluit en accordeon voor de vurige folksound.


Driekwart jaar na het ontstaan treden de muzikanten voor het eerst als Plunder naar buiten, voor een groot publiek op het Fries Straatfestival. Een hele reeks aan mooie feestjes volgt. In november 2015 is in een documentaire over de band Irolt te zien hoe Plunder een nummer van hen repeteert om het jaar daarop bij Irolt's laatste optreden te komen spelen. De documentaire is te zien op NPO2 en Omrop Fryslân. In 2016 is de band naast het schrijven van nieuw materiaal, druk bezig met optreden. Zo speelt de groep bij de opening van Neushoorn in Leeuwarden en staat ze op het folk festival Pairc Pub in Joure, tussen namen als de Dublin Legends en Fiddlers Green.


Ook 2017 is een mooi jaar vol nieuwe avonturen, met als hoogtepunt een optreden op Keltfest en drie optredens op Castlefest. In de zomer van 2018 tourt Plunder samen met Pyrolysis een week lang met Theaterschip de Bald'r door Friesland, waaruit later het collectief Varend Volk bestaat, met leden uit onder andere Pyrolysis, The Royal Spuds en Plunder. De tijd die hierop volgt staat Plunder in de Melkweg Amsterdam als voorprogramma van de Rumjacks, wordt de eerste Plunder-EP uitgebracht en worden weer vele festivals als Paaspop, Elfia en Castlefest aangedaan. Dat smaakt naar mee, dus met veel plezier maakt de band zich klaar voor nieuwe avonturen die in zicht zijn.


Met een optreden van dit bijeengeraapte zootje feestgangers komt er zoveel energie vrij, dat je festivalweide gegarandeerd geplunderd wordt!


website