top of page

Sounds | Plagueland, In The Flesh


Horror en extreme metal. Het zijn twee handen op één buik. Ook het kersverse project Plagueland vindt er zijn inspiratie. In The Flesh is het eerste nummer dat het duo Mathieu Vanlandtschoote (Stories From The Lost) en Xavier De Schuyter (Nyrak, Hangman's Hymn, ex-My Lament, ex- Lichfield ...) op de wereld loslaten. De zoektocht naar een label dat het volledig afgewerkte album Dark Festival wil lanceren, is intussen gestart.


Plagueland laat zich nog het best definiëren als symphonic dark metal. Hoewel de heren invloeden verweven uit verschillende subgenres, met death en black voorop, vat die omschrijving Dark Festival het beste samen. Donker is het zeker. Veel toetsen die hier en daar, bij gebrek aan een beter woord, een beetje ravy aandoen. Het is even wennen, maar het werkt wel. Naast de intro, interlude en outro ook best wat ruimte voor sinister klinkende ambient. Meer dan ooit gebruikt Xavier zijn stem als extra instrument, met veel afwisseling tussen cleane en extreme vocalen, vaak simultaan in de mix gezet voor extra effect. Maar bovenal is Dark Festival een zeer sfeervol plaatje vol duistere en creepy metal geworden. En dat mag niet verbazen gezien het eerdere werk van beide heren. Ook de productie was in eigen handen en die mag er best zijn. De sound is vet, heeft punch en klinkt open zodat alle elementen hun ruimte kunnen opeisen. Puik werk van multi-instrumentalist Mathieu.


Laat ons hopen dat een label Dark Festival oppikt. Het is een welkome aanvulling op het oeuvre dat beide ervaren rotten intussen hebben uitgebracht. Dat ze in deze samenwerking hun talenten in alle vrijheid konden laten samenvloeien heeft gezorgd voor een bijzonder fijn en lekker luisterend album. Voorlopig moet u het doen met die eerste track, In The Flesh, maar hou vooral aankondigingen in de gaten betreffende een full release.




bottom of page