top of page

Sounds | Pieter Embrechts, Numb


Geen flauw idee wie de man is, maar zanger/acteur Pieter Embrechts verpakt een geëngageerde boodschap in een erg knappe, soulvolle song. Centerpiece van het nummer is vanzelfsprekend de speech van Letetra Wideman, waarond we rijkelijk bediend worden met een sterke stem, sfeervolle blazers en gevoelvol gitaarwerk. Héél knap!

lees


Pieter Embrechts maakte een nieuwe song Numb met een heel bijzondere featuring.

Embrechts verwerkte in zijn song een speech van Letetra Wideman, de zus van Jacob Blake.


Nog geen maand nadat de laatste woorden van George Floyd de wereld rond gingen en terecht een golf van ontzetting, walging en verontwaardiging los maakten werd Jacob Blake in Kenosha, Wisconsin door een blanke agent zeven maal in de rug geschoten terwijl zijn kleine kinderen er op toekeken. Blake was ongewapend. Bij wonder overleefde hij de zeven schoten maar is nu verlamd van zijn heupen tot aan zijn tenen. De agent die Blake in de rug schoot ging vrijuit. Sign of the times. We need change!


Drie dagen na de schietpartij hield zijn zus Letetra Wideman een beklijvende speech voor het gerechtsgebouw van Kenosha waarin ze gerechtigheid te eiste voor haar broer Jacob. “Haar woorden zijn beklijvend en zouden nog meer gehoor mogen vinden.” Aldus Embrechts.

Daarom schreef hij vorig jaar de song NUMB en verwerkte hij daarin Letetra’s krachtige woorden om zo stil te staan bij de eindeloze reeks racistische incidenten. Niet enkel in de States maar ook bij ons hier in België. De trieste verhalen van Sanda Dia, Adam & Kagiso getuigen daar van.


Aanvankelijk schreef Pieter de song in het kader van het TIJD-festival in Tongeren waarvoor hij vorig jaar elke maand een column of song schreef over het thema TIJD. Maar het TIJD festival ging door Corona niet door en dus gebeurde er verder niets met de song.


Tot een vriend Pieter er op attent maakte dat de song NUMB niet op radio mocht ontbreken tijdens “Black History Month” in maart. Zo ontstond het idee om de song op radio te brengen.

Maar niet zonder eerst de goedkeuring van Letetra te krijgen.

Pieter nam via mail contact op met Letetra, stuurde haar de song en stelde voor om alle mogelijke inkomsten die ooit uit de song zouden voortkomen integraal naar het herstel van haar broer Jacob Blake te laten gaan. Letetra vond dat niet alleen een prachtig idee maar bleek ook fan te zijn van de song. Pieter & Letetra spreken elkaar intussen wekelijks en broeden op verdere plannen om met woord en muziek racisme te blijven aankaarten zowel in de USA alsook hier in België.


Door de veelheid aan mooie reacties ontstond het idee om de song ook op de online platformen te releasen, meer awareness te creëren rond racisme en hopelijk ook iets te kunnen betekenen voor het herstel van Jacob Blake.Comments


bottom of page