top of page

Sounds | OOOTOKO - Elvas


Nog eens iets helemaal anders dan wat we hier gewoonlijk posten. Violist Damien Chierici schaart zomaar even 19 (!!) muzikanten rond zich en neemt ons mee op een oosterse trip die gekruid wordt door inbreng van elementen uit rock en jazz. Lekker dansbaar, heerlijk zomers al vrees ik dat het zonnetje niet door de wolken zal piepen vandaag. De muziek van deze reus brengt alvast wat soelaas.


Lees


'Elvas' zit vol verrassingen, waaronder een free jazz passage die een geïmproviseerde dimensie toevoegt aan de compositie. De betoverende zang van Dan San en Liam O'Maonlai bekroont dit nummer en creëert een krachtig moment van vocale eenheid.


Componist Damien Chierici vertelt over zijn inspiratie achter 'Elvas': De titel Elvas doet denken aan de gelijknamige Portugese stad, die tot 1230 onder de heerschappij van de Moren stond en waarvan de steegjes bezaaid met witte en gele huizen een herinnering zijn aan die tijd. Toen ik deze vestingstad bezocht, was er een middeleeuws festival aan de gang... Ik bevond me aan de oosterse kant, omringd door dansers in traditionele kledij, paarden, kamelen en dromedarissen. We werden ondergedompeld in een tijdloos universum dat me natuurlijk inspireerde om het stuk te schrijven.


Romain: "Met deze eerste videoclip probeerden we de aanloop naar OOOTOKO te schetsen. Ons doel was om krachtige emoties op te roepen door middel van een performance kunstwerk dat het ontstaan van een ongrijpbaar project in een moeilijk af te bakenen ruimte-tijd illustreert. In samenwerking met Laura Guessan, danseres en actrice, hebben we getracht totale vrijheid in de dans tot uitdrukking te brengen en een al te voor de hand liggend of voorspelbaar verhaal te vermijden. OOOTOKO vertegenwoordigt de wereld, de elementen, en dit eerste fragment komt uit de grond, uit de aarde, als symbool voor de diepe wortels van het project.


OOOTOKO is een project dat bestaat uit 19 muzikanten uit de Belgische en internationale scene. Opgericht door violist Damien Chierici, verlegt het collectief de grenzen van muzikale genres om een innovatieve en meeslepende geluidservaring te creëren. De band bestaat uit koperblazers Antoine Dawans, Nicolas Villers en Clément Dechambre, de indiefolkzang van Dan San, klassieke musici van de Opera Royal de Wallonie, het CNSM de Lyon en het Orchestre Philharmonique Royal de Liège, en een stevige ritmesectie bestaande uit Olivier Cox op drums, Bernard Thoorens op bas en gitarist Jean-Paul Kasprzyk. Toetsenisten Quentin Nguyen en Louan Kempenaers, diatonisch accordeonist Didier Laloy, folkzanger Benni, Elena Lacroix van het opkomende project Eosine en de legendarische Ierse zanger Liam O'Maonlai (van de groep Hothouse Flowers) vervolledigen deze unieke line-up.

facebookbottom of page