top of page

Sounds | Hangman's Hymn, Ozymandias


Het is behoorlijk passend dat we op de nationale feestdag der Belgen wat aandacht besteden aan een Belgische band die het hoofd boven pas water steekt. Meer nog omdat hun debuut EP in mijn wishlist belandde, maar ik er verder vergat naar om te kijken. Ik sla me wel vaker eens voor het hoofd.

Hangman's Hymn is het nieuwe geesteskind van de veteranen Xavier De Schuyter (zang – Plagueland, Lichfield, ex-Saille), Frederik Geuvens (drums – ex-Innervate) en Guy Van Campenhout (gitaar – Wound Collector, ex-Herfst, ex-Poseydon, ex-Angeli Di Pietra). Bakken relevante ervaring dus. De band wil naar eigen zeggen enkel brengen wat ze zelf goed vinden en laat zich voornamelijk inspireren door symfonische black metal zoals die in de jaren negentig wel vaker te horen was. Dat je daarbij aan Dimmu Borgir denkt, is zeker niet fout. Maar ook de band waar het trio ongetwijfeld inspiratie vond voor hun doopnaam (het Japanse Sigh) laat zich horen middels een paar avant-gardistische momenten. Jezelf geen grenzen opleggen, zo hebben we het graag.

Dat een nieuwe band zich op elke platform moet profileren, spreekt voor zich. Zo kregen we aan de vooravond van deze nationale feestdag de best mooie lyric video voor het middenstuk van hun begin juni '21 uitgebrachte EP The Misery March. De song zelf, Ozymandias, maakt meteen duidelijk waar de eerste worp van de band voor staat; veel variatie (ook in de geweldig goede vocalen), tonnen dynamiek, pakkende, oorwurmachtige melodieën en sterke arrangementen. Symfonische black metal is al massa's minder interessant geweest! Dat ik doorgaans niet hoog oploop met drie minuten durende intro's en outro's is hier al geweten. De opener en het sluitstuk op deze EP zijn echter de moeite. De twee door piano aangedreven, klassiek aandoende stukken vervelen geen seconde en staan ook zeker niet verloren op The Misery March.

Stellen dat Hangman's Hymn de genialiteit van hun voorbeelden evenaart is wat overtrokken. Zowel de video voor Ozymandias als de vijf tracks op The Misery March zijn respectievelijk uw tijd en, jawel, uw centen echter meer dan waard! Heel benieuwd waar deze debuut-EP de heren zal leiden. Fijne binnenkomer, gents!Luister verder:Comments


bottom of page