top of page

Sounds | Classics: Elvis Presley - Guitar Man

Bij BIR focussen we ons steeds meer op bands die opgericht zijn (of een eerste album hebben uitgebracht) na 2000. Niet dat we de 'oudjes' (of 'dinosaurussen') slecht vinden, absoluut niet en alle respect, er zijn echter zoveel straffe recentere bands die aandacht verdienen dat we simpelweg voor hen gaan. In een reeks als deze 'classics' grijpen we tijdens de maanden juli en augustus dan wel weer terug naar de jaren zestig, zeventig en tachtig. Onze medewerkers laten jullie kennis maken met gems die hen op één of andere wijze diep hebben geraakt en/of dat nog steeds doen. We proberen hierbij de platgetreden paden te mijden en hopen jullie kennis te laten maken met wat 'nieuwe' sounds.Hoe zou de hedendaagse muziekscene eruit hebben gezien als Elvis Presley er niet was geweest? Ik denk dat iedere muzikant in meer of mindere mate schatplichtig is aan deze King of Rock ‘n’ Roll. En terecht.


Ik ben zelf van bouwjaar 1971. Bij ons thuis stond er alleen een platenspeler bij mijn grote zus op de slaapkamer en daar mocht ik soms ook aan zitten. Mijn zus had verschillende platen van Elvis, maar ik realiseerde mij pas welke status deze man had, toen hij in 1977 overleed. Hoewel ik slechts 6 jaar oud was, staat het mij nog heel helder voor de geest dat het overlijden van The King een item was op het journaal. Niet zo zeer omdat ik me realiseerde dat dit gebeurde, maar meer omdat het de allereerste (van in totaal slechts drie maal) keer was dat ik mijn moeder zag huilen.


De daarop volgende jaren is Elvis Presley uitgegroeid tot een van mijn idolen die iedereen overstijgt en tot de dag van vandaag is er niemand die aan zijn status kan tippen. Ik vraag me echt af wat er van mijn muziekliefhebberij zou zijn gekomen als Elvis Presley mijn pad niet zou hebben gekruist.


Luister ook naar: Unchained Melody

Lees

Elvis Aaron Presley was een beroemde Amerikaanse zanger en acteur. Hij was één van de meest populaire entertainers van de twintigste eeuw. Elvis wordt vooral bewonderd als pionier van de rock & roll muziek en wordt beschouwd als de beste performer in zijn genre.


Beginjaren

'The King' van de rock & roll werd op 8 januari 1935 geboren in Tupelo, Mississippi. Elvis Presley had een natuurlijke aanleg voor zingen. Hij zong bij een kerkkoor en trad in het begin van zijn carrière veel op op festivals en andere bijeenkomsten. In 1949 verhuisde de familie Presley naar Memphis in Tennessee. In Memphis bezocht Elvis de middelbare school, waarna hij werk vond als chauffeur bij een elektriciteitsmaatschappij.


Sam Philips

In 1953 nam Elvis Presley in een studio in Tennessee zijn eerste plaatje op, als cadeautje voor zijn moeder. De studiomanager was onder de indruk van zijn vocale kwaliteiten en waarschuwde Sam Philips, eigenaar van een platenstudio. Philips vroeg Presley meer opnamen te maken voor zijn Sun Records-label.


Grootste successen

De grootste successen boekte Elvis Presley met RCA. Voor dit label nam Presley hits als 'Heartbreak hotel' (1956), 'Hound dog' (1956) en 'All shook up' (1957) op.

Ook was Elvis in 1956 voor het eerst te zien in een speelfilm. 'Love me tender' (1957) en 'Jailhouse rock' waren zeer succesvol.

Op het hoogtepunt van zijn roem moest Presley zijn militaire dienstplicht gaan vervullen in Duitsland.

Kort na zijn terugkomst in de Verenigde Staten in 1960, stopte Elvis Presley met het geven van concerten en legde zich geheel toe op het acteren in speelfilms.


Burning love

In 1967 trouwde Elvis met Priscilla en begon weer met live-optredens. De tour begon met door de NBC televisie uitgezonden verslag van een kerstoptreden. Tijdens deze concerten speelde Elvis Presley met zijn originele begeleidingsband. In 1972 verscheen de laatste top-tien-single 'Burning love'.Comentários


bottom of page