top of page

Sounds | Amenra, Het Dorp (cover)


Geen eigen nummer en zeker geen nieuw nummer. Amenra brengt deze cover van Zjef Vanuytsel al jaren en hebben het nu opgenomen met het stadhuis van Marke, hun thuisdorp, als 'backdrop'.

Al heb ik bitter weinig met kleinkunst, toch blijft het leuk wanneer muzikanten helemaal uit hun comfortzone (lijken te) stappen.

Luister ook naar: De Zotte Morgen

ter info


Een vijftiental jaar geleden speelde Amenra in de Drongenhofkapel in Gent, pal naast een woonzorgcentrum. Daar waren ze niet zo opgetogen met een gratis show van de postmetalrots: na precies drie kwartier stond de politie voor de deur. Eén ding is zeker: als de groep rond Colin van Eeckhout toen hun versie van Zjef Vanuytsels Het Dorp hadden gespeeld, hadden de rusthuisbewoners wellicht geen alarm geslagen.


'Het ging er toen nog vooral hard aan toe (lacht)', zegt van Eeckhout. 'Pas enkele jaren later schreven we onze eerste akoestische nummers. Het heeft lang geduurd voor ik clean durfde te zingen. Ik heb het er nog steeds moeilijk mee, zeker live. Je gaat sneller de mist in als je proper zingt. Je leeft in de illusie dat als je één noot mist, het optreden om zeep is. Wat niet het geval is, natuurlijk. Maar het voelt wel zo.'


In Het Dorp gaat hij niet de mist in, integendeel. Amenra brengt een vertraagde en des te onheilspellendere versie van het nummer, alsof ze nog nooit iets anders hebben gedaan. De band coverde de song, net zoals Vanuytsels klassieker De Zotte Morgen, enkele jaren geleden voor het eerst op vraag van fotograaf en vriend aan huis Willy Vanderperre. Zonder het toen te weten opende Vanderperre voor Amenra de deur naar kleinkunst, om nooit meer dicht te gaan. Samen met Toon 'Broeder' Dieleman werkt van Eeckhout momenteel aan een Nederlandstalige plaat.


lees hier verder ... (Bron: Knack Focus - Milena Maenhaut)
Comentarios


bottom of page