top of page

RAWreports | Corona & de muziekwereld: Lesley Klaverdijk

Een maand nadat deze crisis is gestart, begon ik mij af te vragen hoe iedereen hier in de muziek wereld mee om gaat en hoe dit hun beïnvloed op hun werk. Naar aanleiding van deze vraag heb ik zes korte interviews gedaan met verschillende mensen in de muziekwereld. In de eerste helft van juni ben ik begonnen met deze interviews.

Mijn eerste interview was met Lesley Klaverdijk. Lesley is bassist bij Call It Off en organiseert een aantal muziekgerichte events zoals Emo Night Mainland. Ook geeft hij advies op het gebied van muziek en was tot voor kort programmeur voor Poppodium Volt in Sittard.

Hoe heeft deze Coronacrisis jou en jouw baan beïnvloed?

‘Helaas werk ik niet meer als programmeur bij Poppodium Volt. Het heeft verder ook een grote impact op de muziek. Bijvoorbeeld naar shows toe gaan is nu niet meer mogelijk. Ik merk gewoon dat ik niet meer naar shows toe kan en ga en ik ben mezelf hier wel helemaal over aan het opvreten. Nu doe ik samen met Bart Wijers een evenement: Emo Night Mainland en dat is super tof maar we doen dit nu online. Voorheen heb ik vanaf mijn eigen pc wat dingen in elkaar gemixt hiervoor en afgelopen week via Dynamo zelf. Daar deden we live op locatie dingen streamen en uitzenden. Dat is hoe we dit nu proberen te doen.’Hoe ga jij nu met deze crisis om? 'Bij Volt waren we vooral aan het kijken hoe we het anders zouden aanpakken en wat we nou wel mochten en konden doen. Vanuit de regio Limburg is er Home Grown gekomen. Home Grown is een initiatief waarbij we muzikanten een kans geven om meer in de spotlight te komen staan doormiddel van de social media van de poppodia in Limburg. We hebben daar onder andere Stan Smeets (Hard2Get) in naar voren geschoven. En meerdere muzikanten natuurlijk die een liedje maken in deze coronatijd. Dat hoeft niet perse over corona te gaan maar wel een beetje met het oog van iedereen zit nu thuis, maak er iets moois van. Er lopen wel initiatieven daarin en dat proberen we wat vol te houden. En verder zoals waarschijnlijk half Nederland: werktijdverkorting. Dus wat je vanuit thuis kunt werken, dat werk je thuis.'Denk je dat alles weer normaal wordt? Of denk je dat er grote veranderingen zullen zijn op de lange en korte termijn? ‘Ik denk wel dat het terug gaat, alleen niet meteen. Ik denk oprecht dat dat pas volgend jaar maart, april, misschien pas in mei zal zijn dat we terug voorzichtig kunnen naar ‘’normaal’’. Want een vaccin is er niet, zonder vaccin kun je geen show doen. Vooral niet met punk, hardcore, metal en dat soort dingen. Mensen gaan crowdsurfen en stagediven, mensen gaan rond dansen tegen elkaar aan. Ik denk dat zodra er een vaccin is dat we er dan weer tegen aan kunnen en zelfs dan is het opbouwen en kijken waar we terecht komen. Het is niet voor niets een pandemie en het is niet voor niets dat iedereen nu binnen blijft. En sure, iedereen bouwt wel wat op maar als je ziet waar het fout gaat, is het op grote bijeenkomsten en bij grote groepen. Vooral grote groepen die in een afgedekte ruimte staan, waar veel gezweet wordt. Waar mensen naar de wc gaan en hun handen moeten wassen. Dat is wat er gebeurt op festivals en concerten, het is gewoon een zooitje, een mengelmoes van bacteriën en viezigheid waarbij een virus natuurlijk een welkom feestje ziet. Dus als we terug gaan naar normaal dan gaat dat garant nog zeker een jaar duren. En zelfs dan is het nog zo dat iedereen aan het opletten is en voorzichtig is, je blijft je handen nog steeds natuurlijk heel veel wassen. En dat is iets wat goed is natuurlijk.

Mensen worden wat meer alert gemaakt op de hele situatie en worden wat meer geconfronteerd met zaken die ze hiervoor niet op orde hadden zoals een stukje hygiene. Ik denk dat het wel even gaat duren maar dat het uiteindelijk wel goed komt, uiteindelijk kunnen we weer gewoon bier drinken en om vrienden heen hangen in de kroeg.'En als er binnenkort weer shows zijn, hoe denk jij dat dat dan gaat zijn? ‘Ik denk dat we echt wel naar shows toe gaan waar we met 30 man kunnen zijn, maar dat zijn dan vooral de rustigere, meer singer/songwriterachtige dingen. Je wil niet dat mensen compleet uit hun plaat gaan op 1,5 vierkante meter. Want dat is wat we waarschijnlijk moeten houden, je moet ergens op een vakje blijven staan. En als je bijvoorbeeld naar de bar toe loopt ben je alweer fout bezig. Dus ik denk dat we wel een vorm van live-muziek gaan krijgen en dat mensen wel de afstand kunnen bewaren. Ik denk dat we zeker tot oktober geen evenementen gaan krijgen met meer dan 100 man.’


Is er nog iets wat je mee wilt geven aan mensen?

‘Volg het advies op van de overheid en luister gewoon, blijf gewoon thuis. Als je echt eruit moet ga eruit maar als het niet nodig is blijf dan gewoon thuis. Ja en af en toe een pilsje pakken, ik snap dat dat chill is maar dat pilsje gaat echt niet weg. Je kan ook gewoon zelf thuis bier halen en vrienden uitnodigen, dat is veel veiliger. Dat is ook gewoon gezellig.'Emo night Mainland: Facebook / Instagram Call it off: Facebook / Instagram
Disclaimer: Dit interview vond plaats op 4 Juni 2020, de informatie die we nu hebben hadden we toen nog niet en sommige dingen kunnen dus achterhaald zijn.
Comments


bottom of page