top of page

RAWreport | Venues In RAW: Trix

Het zijn harde tijden voor héél de music scene en alles/iedereen eraan verbonden. Bitter weinig kunnen we eraan doen. Blijven publiceren dus: over nieuwe songs/videos en albums, over de prachtige zalen waar we steeds (of toch meestal) welkom zijn en...daar denken we dagelijks over na. Suggesties? Laat maar horen.


Ik maakte voor het eerst kennis met zaal Trix toen er van Trix nog helemaal geen sprake was en de zaal nog gewoon Hof Ter Lo heette. Dat moet ergens begin jaren negentig geweest zijn en we gingen erheen in klassikaal verband in het kader van de lessen muzikale opvoeding. Er werd regelmatig een cultureel verantwoorde muziekvoorstelling gehouden die voor ons tieners uiteraard oersaai was. Alhoewel ik mij toch nog één leuk moment kan herinneren van een groepje die de mogelijkheden van synthesizers kwamen demonstreren en er haast een comedyvoorstelling van maakten. We zaten toen nog allemaal op van die oubollige klapstoeltjes maar ik was op dat moment wel al enorm onder de indruk van de bijzonder goede akoestiek in de zaal. Die kwam er door de speciale structuur van de muren, zo werd mij uitgelegd.

Trix was eigenlijk een onderdeel van het departement jeugd van de stad Antwerpen. Zaal Hof Ter Lo viel onder de dienst cultuur. Trix richt(te) zich tot muzikanten en muziekliefhebbers met het doel hen kansen te bieden om zich creatief uit te leven en te groeien. Zaal HTL was daarvoor hun geprefereerde uitvalbasis maar pas begin 2009 werd ze officieel toegewezen aan Trix en verdween de naam Hof Ter Lo. Bedoeling was de stad Antwerpen een concertzaal te geven die vergelijkbaar is met de Ancienne Belgique in Brussel of de Vooruit in Gent. In 2010 werd de zaal verbouwd en kreeg ze de look die we nu allemaal kennen. Nadien kwamen er ook nog de Club bij op de eerste verdieping en de Bar op het gelijkvloers. In de kelder kwamen er repetitieruimtes waar er regelmatig 'artists in residence' een tijdlang komen repeteren, en vinden we ook een aantal professioneel uitgeruste opnamestudio's terug.


Mijn eerste concert dat ik bijwoonde toen de zaal al Trix werd genoemd moet denk ik CPEX ergens in 2008 geweest zijn. Hoeveel concerten ik er sindsdien gezien heb? Ik heb er geen flauw benul van. Laat ik het houden op héél véél. De programmatie gaat bij Trix immers enorm breed. Uiteraard ben ik er het vaakst te vinden voor de metal concerten maar ik vind er evengoed mijn gading in alternative, avant-garde of pop. Of gewoonweg Belgische artiesten want die krijgen ook enorm veel kansen in Trix. In de Club of de Bar bestaat de programmatie voor een groot deel uit bands uit eigen land. En regelmatig mag er ook wel eens eentje op het grote podium.

Waarom ik de grote zaal één van beste concertzalen in België vind? Ik vermeldde reeds de sublieme akoestiek. Nog een enorm pluspunt is dat je dankzij die brede trappen structuur haast vanuit elke hoek van de zaal toch een goed zicht op het podium hebt. Voor minder grote of kleinere mensen (zoals ikzelf) is dat toch een zaligheid. Als concertfotograaf vind ik het ook een van de beste fotopits. Het podium is juist hoog genoeg om goed op te kunnen steunen wanneer je vanuit die ene goede 'angle' een shot wil maken. Earplugs dragen is wel aangeraden want de monitoren staan er op oorhoogte.Praktische info

  • locatie: Noordersingel 28-30, 2140 Antwerpen (Borgerhout), vlak naast de Antwerpse ring maar ook bijzonder gemakkelijk met het openbaar vervoer te bereiken

  • capaciteit: Trix Zaal: 1100 personen Trix Club: 450 personen Trix Bar: 180 personen

  • agenda

  • nieuws

  • kelder (de opnamestudio's en repetitieruimtes)

  • praktisch


Foto's

Toen Trix nog Hof Ter Lo heette ...
01-02-2019: Amaranthe, grote zaal
20-04-2019: Black Mirrors, Club
10-11-2019: Eluveitie, grote zaal
20-11-2019: Baroness, club#rawreports #venuesinraw #venues #zalen #janguisset #trix #trixantwerpen #trixonline


bottom of page