top of page

RAWreport | Venues In RAW: Poppodium 013

Het zijn harde tijden voor héél de music scene en alles/iedereen eraan verbonden. Bitter weinig kunnen we eraan doen. Blijven publiceren dus: over nieuwe songs/videos en albums, over de prachtige zalen waar we steeds (of toch meestal) welkom zijn en...daar denken we dagelijks over na. Suggesties? Laat maar horen.


Als fotograaf (maar ook als bezoeker, natuurlijk) is het altijd leuk om een zaal te vinden waar ze goede artiesten weet te strikken. Je beleeft zelf een leuke tijd zodra de muziek begint en je komt meteen in de juiste vibe terecht. 013 in Tilburg is zo een zaal! Hij werd op 13 november 1998 zonder naam opgericht. De naam 013 werd verkozen dankzij het idee van illustrator Monica Knaapen, die een wedstrijd organiseerde voor personeelsleden. Voor de mensen die het zich afvragen, 013 staat voor het netnummer van Tilburg. In april 2015 werd de binnenkant van de 013 volledig verbouwd en werd de grote zaal toen van 2000 plaatsen naar 3000 vergroot. De kleine zaal ging van 325 plaatsen naar 700! De verbouwing nam ongeveer een halfjaar in beslag. Zelf heb ik 013 uiteraard pas later ontdekt, gezien ik net 8 jaar oud was toen hij open ging en ik tot 2014 in België woonde.


Op 31 oktober 2016 kwam ik voor het eerst als fotograaf bij de 013. Ik werd meegevraagd door kennissen die in het voorprogramma speelden van 3 Doors Down. Wat ik zelf leuk vind aan de zaal is de toegang tot de fotopit. Via een deur aan de zijkant van de zaal kan je makkelijk en snel voor het podium terecht komen. Dus als fotograaf kan je snel binnen en buiten. Handig! De medewerkers zijn er ook altijd heel erg aardig wat het werken ook relaxter maakt. In de grote zaal staat een trap, op zich niks bijzonders maar toch één van de kenmerken van 013. Op de 18 traptreden kunnen ruim 1000 man plaats nemen! Deze plek is ideaal voor mensen die het wat rustiger aan willen doen en vanaf een afstandje de show willen kijken. Puur genieten! Verder herbergt het pand een zestal oefenruimtes én een opnamestudio. Medio 2007 werden de foyer en de kelder van het pand verbouwd, dat overigens wordt gehuurd van de gemeente Tilburg. Wat me altijd is bijgebleven is de gevel van 013. Deze bestaat letterlijk uit duizend echte cd's, dvd's en afgekeurde videogames. Waarom? De zaal staat namelijk middenin een woonwijk! In de cd's zitten schroeven en deze zorgen ervoor dat het isolatiemateriaal erachter goed blijft zitten. Architect Benthem Crouwel wou hiermee verwijzen naar de muziekfunctie van het gebouw én de flikkerende lichten van Las Vegas.


Jaarlijks vinden er festivals plaats zoals Roadburn en Incubate. Grote namen als Moby, Muse, Robbie Williams en Snoop Dogg hebben inmiddels op het Tilburgse podium gestaan. In augustus 2011 kwam Guus van Hove, de directeur van 013, door een hitteberoerte te overlijden. Hij bezocht toen het Joshua Tree National Park en zocht er naar de boom die op het albumhoes "The Joshua Tree" staat van U2. Helaas bevond deze boom zich op een geheel andere locatie nabij Death Valley en bestaat hij inmiddels niet meer.


Als het nog niet duidelijk was in mijn stukje tekst; ik hou van de 013 en ik wil er nog erg lang blijven komen!Praktische info

  • locatie: Tilburg, Nederland.

  • capaciteit: Grote zaal: 3000 Kleine zaal: 700
(Foto's: 013.nl)


bottom of page