top of page

RAWreport | Venues In RAW: Paard

Het zijn harde tijden voor héél de music scene en alles/iedereen eraan verbonden. Bitter weinig kunnen we eraan doen. Blijven publiceren dus: over nieuwe songs/videos en albums, over de prachtige zalen waar we steeds (of toch meestal) welkom zijn en...daar denken we dagelijks over na. Suggesties? Laat maar horen.


Het Paard van Troje, tegenwoordig genaamd ’t Paard, is al sinds begin jaren 70 een begrip in de Haagse muziekwereld. Met acts als U2, Mick Jagger, Pearl Jam, en Doe Maar heeft ’t Paard een rijke geschiedenis. En nog steeds staat ’t Paard garant voor topconcerten en feesten. Het podium programma geeft ruimte aan kleine lokale acts maar ook grotere evenementen als Het Haags Metal Fest.

Voor mijzelf, was ’t Paard tot voor een paar jaar geleden ook alleen maar een begrip. Ook al woon ik ondertussen bijna 15 jaar in Den Haag, ’t Paard bleef heel lang op het lijstje van “daar wil ik graag een keer fotograferen” maar ik bleef er altijd een beetje tegen op kijken. Je hebt het hier wel over het grote bekende poppodium ’t Paard.

Uiteindelijk kwam mijn eerste bezoek in 2017, toen ik door een bandmanager werd uitgenodigd om The Royal Spuds, die in het voor programma van Ferocious Dog stonden, te fotograferen.

Als crew van de Spuds, kreeg ik backstage toegang en was direct verkocht aan hoe leuk ’t Paard is. De backstage is een fijne wirwar van trappen en gangen maar de voorzieningen zijn super en nog belangrijker, de medewerkers zijn fantastisch. Ik had de zaal nog niet eens gezien maar wist al zeker dat ik hier vaker wilde werken.

’t Paard bestaat uit 2 zalen. De kleine zaal (300 bezoekers) is een fijne zaal met een klein balkon en een niet al te hoog podium. Door deze opzet lijkt het veel groter dan het is maar geeft wel een heel intiem gevoel.

Ik heb in de loop van de tijd in die zaal ook The Rumjacks, Drunken Dolly, en Heidevolk gefotografeerd. Het maakt niet uit hoe groot, klein of bekend de band is, de kleine zaal van ’t Paard geeft gewoon een fantastische sfeer.

De grote zaal, (1100 bezoekers) heeft 2 etages met balkons en een groter en naar mijn gevoel hoger podium. Tijdens één van mijn bezoeken ben ik per ongeluk een keer het podium van de grote zaal opgelopen en als act of bezoeker daar te staan is episch, zelfs als er nog helemaal niets staat of speelt. Dan is het niet meer ’t Paard, een poppodium, nee, dan is het ’t Paard, de concertzaal waar iedereen wel een keer wil zijn.

Naast de 2 zalen bestaat er sinds een jaartje of 7 ook ’t Paard Cafe (200 bezoekers). Dit is een heel leuk klein knus café waar een klein podium aanwezig is voor intieme optreden. Ook hier speelt een scala aan verschillende acts, van country roots tot stoner rock.

Met alle feesten en evenementen naast de concerten is ’t Paard gewoon lekker Haags en zo is het hopelijk na de corona-crisis ook weer. (Marielle Groot Obbinck)Praktische info

  • locatie: Prinsegracht 12, 2512 GA Den Haag (Tramhalte “Grote Markt” is precies tegen over de ingang van ’t Paard – ook de ingang van de parkeer garage “Grote Markt” zit op een paar minuten lopen)

  • capaciteit: grote zaal: 1.100 kleine zaal: 300 café: 200

  • agenda

  • nieuws


Foto's


Comments


bottom of page