top of page

RAWreport | Venues In RAW: Koninklijke Stadsschouwburg Brugge

Het blijven harde tijden voor héél de music scene en alles/iedereen eraan verbonden. Bitter weinig kunnen we eraan doen. Blijven publiceren dus: over nieuwe songs/videos en albums, over de prachtige zalen waar we steeds (of toch meestal) welkom zijn, platenwinkels, muzikanten en vanalles en nog wat binnen de muzieksector.De Koninklijke Stadsschouwburg Brugge (1869 – in 2001 grondig gerestaureerd) is een van de best bewaarde stadstheaters in Europa. Om plaats te maken voor deze statige dame werden zesenveertig middeleeuwse panden met de grond gelijk gemaakt, straten recht getrokken en een nieuw theaterplein aangelegd. Honderdvijftig bewoners raakten hun huizen kwijt aan de natte droom van de toenmalige bourgeoisie: een cultuurtempel die kon tippen aan de grote theaterhuizen in Gent, Antwerpen en Brussel. Achter de sobere, maar statige neo-renaissancegevel gaan een paleisachtige foyer en een majestueuze, roodgouden theaterzaal schuil. Hier worden hedendaagse dans- en theatervoorstellingen en concerten georganiseerd.

In de beginjaren stonden in de Stadsschouwburg verschillende stoelen, banken en zetels. Op de ‘parterre’ en op de beste plaatsten in de loges stonden de mooiste zetels en stoelen. Hoe goedkoper je ticket, hoe minder comfort. Er stonden ook banken en wie heel weinig had, stond recht achter de banken op de hoogste verdieping, de 4e rang of ‘t kiekenkot. (en dat is héél hoog, vooral voor iemand met hoogtevrees, zoals ik)


Toen ik in 1999 in de Royal Albert Hall te London was voor het Concerto for Group and Orchestra met Deep Purple was ik diep onder de indruk van de prachtige zaal (en natuurlijk ook van het concert én dat ik gewoon mocht fotograferen tegen het podium). Maar de Koninklijke Stadsschouwburg te Brugge moet er zeker niet voor onderdoen. Sedert 2015 fotografeer ik er geregeld, huisfotograaf zijnde voor Brugotta, onderdeel van Cultuurcentrum Brugge.


Voor en na de voorstelling en tijdens de pauze ben je welkom in de foyer, waar er ook kleinere voorstellingen kunnen plaatsvinden.


Als artiesten verwelkomden ze oa Channel Zero, Arno, Jane Birkin, Elisa Waut, Axelle Red, Hooverphonic, Novastar, Don McLean, Raymond van ‘t groenwoud, Steve Harley, Das Pop, Luka Bloom, Jools Holland, Fisher Z, Percy Sledge ... naast theater, dans en humor.Praktische info

  • locatie: Vlamingstraat 29, Brugge met voldoende parkeergelegenheid in de omgeving.

  • capaciteit: 709


Foto's en verslag: Michel De Pourcq

Comentários


bottom of page