top of page

RAWreport | Venues In RAW: Het Depot.

Het zijn harde tijden voor héél de music scene en alles/iedereen eraan verbonden. Bitter weinig kunnen we eraan doen. Blijven publiceren dus: over nieuwe songs/videos en albums, over de prachtige zalen waar we steeds (of toch meestal) welkom zijn en...daar denken we dagelijks over na. Suggesties? Laat maar horen.


Voor de 21e eeuw was er in Leuven weinig te beleven qua concerten. Je hebt Het Stuk, 30CC en een aantal zalen voor het klassiekere werk. Net buiten Leuven ligt er de Brabanthal, maar dat bleek geen groot succes te zijn, vooral voor de mensen die graag hebben dat de klank ook goed is. Na het verlies van legendarische zalen als Corso, Belgisch Congo, De Manhattan en de Silo, was er nood aan een deftige zaal. In het oude cinemacomplex op het Martelarenplein aan het station, vond vzw Het Depot de zaal die ze zochten. Eerst werd er uitgekeken naar Het Entrepot aan de Vaartkom, maar toen dat niet doorging en in Brugge zaal Entrepot ontstond, werd de naam Het Depot, de locale naam voor Entrepot, snel gekozen.

De oude bioscoopzaal, Zaal Eden, dateerde al van 1919 en had in 1950 na WO II een opfrissing gehad. In 2005 kwam het complex op de markt en werden basic werken uitgevoerd om de zaal om te bouwen tot een concertzaal. In 2011-2012 werden echter grote werken uitgevoerd en gingen de concerten tijdelijk door in de oude verpleegsterschool aan de Kapucijnenvoer. Daar was ik onder andere getuige van een geniaal concert van Gavin Friday. In november 2012 ging Het Depot zoals we het nu kennen open.


Het Depot focust zich vooral op de iets kleiner bands, zowel oud als nieuw met veel aandacht voor Belgisch en beperkt zich niet tot muziek. Zo is er vaak ook plaats voor stand-up comedy en zijn de DVDs en TV-opnames van bv. Adriaan Van den Hoof vaak in zijn thuisstad opgenomen.

In de Foyer komen (vooral Belgische) bands hun nieuwe CD voorstellen. Tijdens de zomer, wanneer Het Depot gesloten is, staat de organisatie garant voor voor het 4-daagse M-idzomer festival in het M-museum in het hartje van Leuven.Praktische info

  • locatie: Leuven, vlak aan het station en een ondergrondse parking.

  • capaciteit: 850 Flex, grote concertzaal inclusief de zetels 670 Box, grote concertzaak zonder de zetels 290 Seated, grote concertzaal met enkel zitplaatsen 50 Foyer aan de bar, waar vaak gratis concertjes zijn.

  • café's & resto's in de buurt Het hele Martelarenplein is gevuld met café's en bistro's. Café Sport naast de deur is ook eigendom van algemeen/artistiek directeur & programmatie, Mike Naert.


Foto's

30-01-2020: Nouvelle Vague, Flex
08-12-2019: Rhiannon Giddens and Francesco Turicci, Seated
15-11-2019: Life Of Agony, Flex
16-9-2019: Glenn Hughes, Flex
01-08-2019: Lamb, M-idzomer
01-08-2019: Tristan, M-idzomer
bottom of page