top of page

RAWreport | Venues In RAW: Gebr. de Nobel

Het zijn harde tijden voor héél de music scene en alles/iedereen eraan verbonden. Bitter weinig kunnen we eraan doen. Blijven publiceren dus: over nieuwe songs/videos en albums, over de prachtige zalen waar we steeds (of toch meestal) welkom zijn en...daar denken we dagelijks over na. Suggesties? Laat maar horen.


Gebr. de Nobel is sinds 2014 één van de mooiste muziek locaties in omgeving Leiden. Het muziekpodium opgericht in 2014 is gevestigd in een oude fabriekscomplex in het centrum van Leiden. Het podium heeft de afgelopen jaren een naam gemaakt als een muziekvenue met leuke verschillende acts, 2 mooie zalen, een foyer en een geweldige backstage

Gebr. de Nobel is een podium met veel variatie in optredens. Het programma bevat shows van Kim Wilde, Roxanne Hazes, Xibit tot het Metal Experience Fest en Mayan. Er staat voor iedereen wel iets leuks op het programma.

Ik zelf ben er voor het eerst geweest in Januari 2018 op uitnodiging van de band Kayãmata (Stoner rock) toen ze optraden in de kleine zaal. De introductie met de backstage en de medewerkers van de Nobel was indrukwekkend. Tis een beetje zoeken maar met een loading dock, mooie opslag ruimtes, relaxte backstage kamers, en een leuke sociale ruimte is het 1 van de betere backstages die ik tot nu toe gezien heb. De mensen zijn vriendelijk, behulpzaam en nog belangrijker goed in was ze doen.

De kleine zaal is een leuk zaaltje voor intieme optredens. In de afgelopen jaren heb ik hier shows van The Grave Dohls, The Rumjacks en The Royal Spuds mogen fotograferen. Ondanks deze variatie aan acts, voelt het altijd gezellig. Alles is gelijksvloers, met een kleine bar aan de zijkant. Het podium is niet hoog waar door het door minder valide mensen ook een fijne zaal is.

De grote zaal is indrukwekkend. Het heeft 2 balkons en een verzonken vloer met omranding waardoor je een soort van 3de balkon hebt. Ondanks als deze ruimte voelt de zaal niet overdreven groot, daardoor is het ook voor intiemere concerten geschikt.

Wat de zaal echt indrukwekkend maakt is het licht en de set up daarvan. Doordat het in veel lagen is ingebouwd maakt het deze hoge zaal ook visueel. Je kan echt laten zien dat je niet zomaar in een zaaltje staat.

Ondanks dat er in deze zaal maximaal 750 bezoekers kunnen, voelt het nog steeds heel intiem. Het is niet breed, het is niet diep maar vooral door de hoogte voelt het haast als een theater. (Marielle Groot Obbinck)Praktische info

  • locatie: Marktsteeg 8, 2312 CS, Leiden Gebr. De Nobel is met ongeveer 10 minuten lopen vanaf het Centraal station Leiden en met de parkeergarage Lammermarkt die er direct achter zit zeer goed bereikbaar.

  • capaciteit: grote zaal: 750 kleine zaal: 200

  • agenda

  • Metal Experience Fest


Foto's

Comentarios


bottom of page