top of page

RAWreport | Venues In RAW: De Zwerver, Leffinge

Het zijn harde tijden voor héél de music scene en alles/iedereen eraan verbonden. Bitter weinig kunnen we eraan doen. Blijven publiceren dus: over nieuwe songs/videos en albums, over de prachtige zalen waar we steeds (of toch meestal) welkom zijn en...daar denken we dagelijks over na. Suggesties? Laat maar horen.


Foto: Trees Rommelaere


De muziekclub, met gelijknamig café en concertzaal in Leffinge is een vaste waarde in onze Belgische Muziekscene.


De eerste keer dat ik er als toeschouwer geweest ben kan ik me waarschijnlijk niet meer herinneren. (Toch een poging dan) Hoogstwaarschijnlijk zal dit tijdens één van de edities van Leffingeleuren geweest zijn die ik als 18-jarige mocht bijwonen. Die zal voor mij ook wel tegelijk één van de eerste festivals geweest zijn waar ik naartoe mocht.

Van die editie herinner ik me vooral nog de concerten van Daan, Das Pop en Absynthe Minded. Meteen het soort groepen die je wel meer in deze zaal kan terugvinden. Belgisch talent, zowel bekend als onbekend, heeft altijd een plaats gehad in deze zaal.

Veel bekende Belgische namen gebruiken deze zaal ook dikwijls als try-out locatie, waardoor er toch geregeld grote namen over de vloer komen.

Voor mij zal de zaal toch bekend staan als een locatie om nieuwe muziek en nieuwe groepen te ontdekken. Het is ook steeds een vaste stek voor muziekwedstrijden als Verse Vis of Humo's Rock Rally. Dikwijls heb ik de agenda bekeken en gewoon op basis van intro-tekstje beslist om die band of groep een kans te geven. Heel dikwijls compleet verrast en tevreden terug naar huis gekeerd.


Als fotograaf moet ik toegeven toch wel een haat-liefde verhouding te hebben met deze zaal. Ik ben de tel kwijt geraakt welke groepen ik hier doorheen de jaren heb fotograferen. De belichting is echter sterk afhankelijk van de band die er speelt en meermaals betrapte ik mezelf erop te vloeken op het gebrek aan belichting in deze zaal. Dit zorgde er natuurlijk voor dat een groep fotograferen in De Zwerver bijna altijd een uitdaging op zich was/is. Ik ben er zeker van dat ik dankzij deze zaal dan ook veel van mijn fotografie-skills heb kunnen ontwikkelen. De voldoening is des te groter als je na een avondje zweten met de belichting toch wat mooie resultaten mag mee naar huis nemen. Door de jaren heen heeft deze zaal niet alleen een vaste plaats verworven in de Vlaamse muziekscene, maar zeker ook in mijn agenda of op deze website.
Praktische info

  • locatie: Leffinge (Middelkerke), vlak naast de Kerk. Bereikbaar met het openbaar vervoer vanuit Oostende.

  • capaciteit: Deze varieert tussen 200 en 550 staand of 200 en 350 zittend.

  • agenda

  • nieuws

  • café


Foto's

23-11-2014: The Temperance Movement
16-04-2015: Kenny Wayne Shepherd Band
13-11-2016: Taxiwars
01-07-2017: The Delta Saints
15-09-2018: Equal Idiots (Leffingeleuren)
14-09-2019: Raketkanon (Leffingeleuren)
#rawreports #venuesinraw #venues #zalen #PieterB #ilmaestro #Leffinge #Dezwerver #Leffingeleuren #MuziekclubDeZwerver

bottom of page