top of page

RAWreport | Venues In RAW: De Bosuil

Het zijn harde tijden voor héél de music scene en alles/iedereen eraan verbonden. Bitter weinig kunnen we eraan doen. Blijven publiceren dus: over nieuwe songs/videos en albums, over de prachtige zalen waar we steeds (of toch meestal) welkom zijn en...daar denken we dagelijks over na. Suggesties? Laat maar horen.


Muziekcentrum De Bosuil in Weert is een muziekcentrum met een geschiedenis die teruggaat tot de jaren 60 en misschien nog zelfs daarvoor. De jongeren organiseerden zich toen als K.A.J. (Katholieke Arbeiders Jeugd). Zij hadden een eigen vaandel en maakten gebruik van de bovenzolder van de plaatselijke noodkerk voor hun activiteiten. In 1975 kregen de toenmalige jongeren twee klaslokalen, van een leeggekomen school toegewezen die konden worden ingericht als jongerencentrum met een eigen bar en discotheek. Omdat deze jongerengroep geen rechtspersoon vormde besloot men zich aan te sluiten bij de provinciale K.W.J ( Katholieke Werkende Jongeren). In 1977 viel deze groep door het ouder worden van de jongeren uit elkaar. De qua leeftijd daaronder hangende generatie nam het gebouw over en organiseerde eigen activiteiten. Zo ontstond in 1981 onder andere het eerste Bospop festival. In 1987 ontstond het idee, mede door klachten over geluidsoverlast om een nieuw jongerencentrum op sportpark Boshoven te realiseren. Hier zijn geen directe buren en dus geen overlast. Ook kon men nu een gebouw naar eigen inzicht realiseren waarin ook voorzieningen voor live muziek gerealiseerd konden worden. Dit gebouw werd door de Bosuil zelf ontworpen, gefinancierd en met medewerking van vele vrijwilligers uitgevoerd. Midden 1989 werd het nieuwe onderkomen (de huidige Hang Out) officieel geopend.

In 1999 was de Bosuil, samen met de Academie van Dans en Muziek en de gemeente Weert bij de opzet van de eerste Weerter Popnota. Uit een enquete bleek dat er een grote scene van popgroepen binnen de regio Weert actief was en behoefte had aan een bepaald voorzieningenniveau. Er was behoefte aan een professioneler podium en aan oefenruimten. In 2002 ging de eerste schop in de grond om het nieuwe, huidige muziekcentrum te realiseren. Begin 2003 werd het gebouw officieel geopend. In 2018 bestond het huidige Muziekcentrum De Bosuil 15 jaar. Mede door de vele vrijwilligers draait dit podium al die tijd mee als een volwaardig poppodium. In Muziekcentrum De Bosuil kunnen ruim 600 muziekliefhebbers. Er is een balkon en voor kleinere concerten kan de zaal in twee delen gedeeld worden voor een intiemere sfeer. Er twee professionele bars beneden en een boven. Via een munten systeem kunnen de consumpties betaald worden. De Bosuil beschikt over twee professioneel ingerichte repetitieruimtes van 25 vierkante meter per stuk. Beide ruimtes zijn ingericht met apparatuur. Je kunt deze ruimtes voor een bescheiden bedrag huren.

Praktische info

  • locatie: Weert, aan de Ringbaan Noord

  • capaciteit: 650

  • agenda


Foto's

09-03-2018: Nachtschade
3-12-2017: Stahlzeit
10-12-2017: Band Of Friends
8-10-2017: ABBA Gold
29-03-2018: Animals

Commentaires


bottom of page