top of page

RAWreport | Record Stores In RAW: Coffee & Vinyl, Antwerpen

Het zijn harde tijden voor héél de music scene en alles/iedereen eraan verbonden. Bitter weinig kunnen we eraan doen. Blijven publiceren dus: over nieuwe songs/videos en albums, over de prachtige zalen waar we steeds (of toch meestal) welkom zijn en...record stores!


In de straten rond het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten op het Antwerpse Zuid vind je tal van prachtige Art Nouveau en Art Deco gevels en verwijzingen naar ons (soms helaas iets minder fraaie) koloniale verleden. De buurt staat ook al jarenlang gekend als the place to be voor allerlei trendy winkels en eetgelegenheden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Lars Cosemans deze buurt, en meerbepaald de Volkstraat, negen jaar geleden uitkoos om zijn zaak Coffee & Vinyl te vestigen. Een concept waarin hij zijn twee grote passies, koffie en muziek wilde combineren. Of eigenlijk zijn drie grote passies want de zaak huisvest ook nog een kleine, bescheiden kunstgalerij. Niet zozeer the art of music and coffee dus maar eerder the art, the music and the coffee. De volgorde waarin u de woorden wilt plaatsen laten we geheel aan uzelf over. Eigenlijk was Lars de huidige Coffee & wat-weet-ik-nog-allemaal hype dus voor en zijn er tal van zaken, tot zelfs in het buitenland toe, die zijn stijl schaamteloos gekopieerd hebben. Hij is er zelf echter van overtuigd dat het enkel maar kan slagen wanneer je dit doet vanuit je hart.


Milan Edo & Lars Cosemans

Bij het betreden van de bar/winkel valt onmiddellijk op dat dit een zaak is die gerund wordt vanuit passie en niet zozeer commerce. Uiteraard zullen Lars en zijn compagnon Milan wel trachten hun boterham hiermee te verdienen maar het is toch vooral de huiselijke, ietwat georganiseerd rommelige sfeer die je een warm welkom geeft. Aan de straatkant is er plaats voor het bar-gedeelte (indien het weer het toelaat kan je ook plaatsnemen op het terras buiten) waar je kan kiezen uit een uitgebreide maar nog overzichtelijke kaart waarop koffie en thee uiteraard een hoofdrol spelen. Hun prijzen zijn budgettair heel acceptabel.Indien de naam het om één of andere reden nog niet duidelijk genoeg gemaakt zou hebben zal het je bij de eerste blik die je rond werpt wel onmiddellijk duidelijk worden rond welk medium het hier voornamelijk draait. Vinyl, vinyl en nog meer vinyl! Oud, nieuw en alles daartussen. CD's kan je hier ook wel vinden maar die spelen toch een beperkte rol in het aanbod.

De specialiteit van Lars is Jazz en Hip-Hop maar eigenlijk kan je hier alles terugvinden. Zo is er ook een uitgebreid aanbod Rock & Pop (zowel classic als hedendaags), Blues, Soul, Metal, Soundtracks, Techno, Klassiek ... enfin, bijna alle genres dus, het ene aanbod al wat uitgebreider dan het andere. En als je naar iets specifieks op zoek bent, kun je hem altijd vragen of hij het niet voor je kan opsporen.

Waar ze de plek blijven vinden om al die platen blijven stockeren lijkt een beetje een raadsel. Want onder de reguliere platenbakken staan er nog massaal veel plastic boxen die allemaal even vol zitten. In de beperkte ruimte is er nog amper plek om te draaien en keren, zo gevuld is die. Voor een ordefreak zou dit de hel zijn, voor muziekfreaks is dit de hemel. Wel oppassen, er bestaat een reëel gevaar voor kramp in de vingers wanneer je zo schijnbaar eindeloos de platen kan blijven omflippen.Lars gaat bovendien ook nog helemaal met de tijd mee want naast de fysieke winkel is Coffee & Vinyl ook aanwezig als online verkoper op Discogs. Deze nevenactiviteit kon de bittere Coronapil bij hem toch enigszins verzachten want die business boomde toch wel tijdens de lock down en zo was hij ettelijke uren per dag bezig met het inpakken en verschepen van bestelde items.

Een bakje lekkere koffie komen slurpen en naar buiten gaan met enkele vinylschatten is een realistischer gegeven dan een lekker bakje komen slurpen en naar buiten wandelen met een kunstwerk onder je arm maar het is wel bijzonder leuk om te weten dat het kan als je dat wilt. De muren van C & V hangen letterlijk vol met werken in diverse stijlen, gaande van klassiek tot modernistisch, voor de ene mooi, voor de andere misschien iets lelijker maar misschien moet u die discussie maar eens voeren over een heerlijke kop koffie. Er worden regelmatig exposities gegeven met werken van kunstenaars uit de buurt of ook wel van muzikanten-kunstenaars.

En zo blijkt deze gezellige platenzaak dus van vele markten thuis te zijn maar alles vertrekt bij hen vanuit hetzelfde sleutelwoord: Passie!
Praktische info

  • locatie: Coffee & Vinyl Volkstraat 45, 2000 Antwerpen

  • Telefoon: +32 3 337 77 93   of   +32 477 43 25 85

  • websiteComments


bottom of page